miercuri, 18 septembrie 2019

Locul unde preşedinte este „Nu-se-poate!” şi stăpân absolut, ipocritul „Prea-dificil”  Trăim pe tărâmul unde aserţiunea „nu se poate, e prea dificil” se simte ca la ea acasă. Vă aduc aminte că, în plin război cu corupţia, instituţia care ar fi trebuit să  radă de pe obrazul României negul inestetic al furtului din banii statului nu s-a atins de marii corupţi dovediţi. D.N.A. s-a dovedit neputincioasă cu cei care ne spoliaseră, pe fiecare dintre noi, cu sume astronomice. Firmele străine prezente în România (E.A.D.S., Apa Nova, Microsoft, Gold Corporation, Bechtel etc.), cunoscute pentru specializarea lor în înşelarea cu miliarde a ţărilor încă derutate după o schimbarea de regim politic n-au fost atinse, de vaşnicii soldaţi ai războiului anticorupţie, nici măcar cu o privire mustrătoare.
De-aţi avea îndrăzneala să  întrebaţi de ce, răspunsul va fi o adâncă, prea adâncă, tăcere sau, în cel mai bun caz, o ridicare din umeri care semnifică oriunde pe mapamond în graiul universal al nepuntincioşilor: „Este prea dificil, domn’le! Prea greu!”.
Confruntaţi cu minciuna cultivată la nivel statal, aflaţi faţă în faţă cu o democraţie declarativă care nu are aproape nimic democratic în esenţa sa, suntem un popor de dezorientaţi. Precum un copil abia ieşit în lume, ne este greu înţelegem ce este periculos şi ce nu este. Încă nu putem separa minciuna de adevăr. Nu desluşim direcţia spre care suntem împinşi cu vorba bună sau cu forţa şi nu avem capacitatea de a pricepe motivul pentru care se întâmplă ceea ce astăzi ne afectează viaţa într-un mod atât de brutal. De ceri explicaţii celor care, precum părinţii, ar trebui să ne lumineze, să se opună din răsputeri alunecării noastre în hău, ţi se răspunde sec: „E dificil, domn’le! Nu se poate!”.

Ne întrebăm, cu o insistenţă demnă de o cauză mai bună, unde sunt vinovaţii pentru căderea României în prăpastia în care se află azi. Bâjbâim năuci în căutarea unor vinovaţi. Precum în jocul „de-a baba oarba” al copilăriei, căutarea nostră se loveşte de pereţii neputinţei în a-i vedea pe cei ascunşi prea bine tocmai de aceia care ar trebui să-i scoată în lumina judecăţii. Acesta este unul dintre motivele pentru care ne este mai uşor să îndreptăm degetul spre exterior, identificând culpabilităţi de sorginte străină în timp ce, cu mâinile altora acoperindu-ne ochii, nu observăm că izvorul răului se află aici, în interior. Sunt cel puţin douăzeci de ani de când ne prăbuşim. De tot atâţia ani căutăm inutil în stânga şi în dreapta, fără a-i găsi, pe vinovaţi. Dacă le ceri explicaţii celor care sunt plătiţi de tine spre a desluşi între culpabili şi inocenţi, ţi se răspunde cu oarecare aroganţă: „E dificil, domn’le! Nu se poate!”.
Bucată cu bucată, ni se fură ţara. Cu circa doi ani în urmă, cu durere românească răbufnind în cuvinte, profesorul Ioan Pop Sabău declara: „Într-adevăr, catastrofa retrocedărilor către maghiari care se petrece de ani de zile sub privirile nepăsătoare ale autorităţilor române, în ciuda tu­turor strigătelor disperate ale societăţii, continuă. Du­pă părerea mea, este o tendinţă dirijată ca ro­mâ­nii să fie scoşi din toate centrele mari ale Tran­silvaniei. Dacă s-ar întâmpla doar în Târgu Mureş, aş zice că e un accident. Dar se întâmplă în toate oraşele Ardealului, se întâmplă la Cluj, unde 160 de imobile din centrul oraşului au fost retrocedate maghiarilor, în Oradea, Arad, Timişoara, Sibiu. Aceeaşi situaţie este şi cu pădurile sau terenurile agricole transilvănene. Sunt restituiri către foştii grofi maghiari sau către instituţii, în majoritatea lor ilegale sau abuzive”. Dacă vrei să afli motivele acestei hoţii pe faţă de la autorităţile responsbile, ţi se râde cu subînţeles în nas: „E dificil, domn’le! Altfel nu se poate!”

Încerc să înţeleg, şi poate numai limitele mele intelectuale mă împiedică să pricep, motivul pentru care ceea ce este uşor de realizat oriunde altundeva în lume este dificil la noi. Nicăieri în lume, dacă ai bani, construirea unei autostrăzi nu constitue o problemă. Numai la noi plăteşti miliarde, aştepţi ani şi ani, susţii licitaţii peste licitaţii şi rezultatul este zero. Sau, oricum, ceea ce rezultă este extrem de aproape de nimic. Motivul? Mereu acelaşi. „E dificil, dom’le! E dificil”.
La noi, cu precădere, este greu să ai certitudinea unui proces corect. Tot greu este, aproape imposibil, ca diriguitorii aleşi prin vot să-şi respecte promisiunile. Aici trebuie să treci prin nenumărate încercări, să-ţi toceşti nervii la cozi interminabile, să înduri înjosiri de toate felurile, să alergi de la o oficialitate la alta, să pierzi ore sau zile pe la diferite oficii, birouri sau agenţii pentru a obţine un paşaport, pentru a-ţi schimba buletinul de identitate, pentru a-ţi înregistra o maşină, pentru a-ţi plăti dările la stat, pentru a recupera ceea ce statul îţi datorează, pentru a-ţi deschide o firmă, pentru a-ţi înscrie copilul la grădiniţă sau la şcoală. Cauza? E greu, dificil, complicat dincolo de înţelegerea cetăţeanului!
Trăim, şi nu de acum, vremuri surprinzătoare unde realitatea este contrazisă de percepţie. Reprezentăm excepţia. Deşi pare greu de acceptat, suntem un ceva aproape de neconceput într-o lume normală, firească, aşezată. Pentru vreun cercetător excentric din viitor care, din plictiseală, şi-ar îndrepta atenţia asupra ţinutului şi timpului nostru, am părea un tărâm de poveste. Un loc unde totul este posibil unde basmul devine realitate, unde fantezia trece fără oprelişti în concret, unde visurile traversează graniţa ficţiunii, unde tot ceea ce părea de neînchipuit a căpătat sens, unde ceea ce are un rost capătă aspect de absurditate, unde valorile sunt răsturnate lejer şi fără consecinţe sesizabile. Ca un exemplu zguduitor al acestei stări de fapt, perpetuate ani şi decenii, aş cita cele scrise de prof. Ioan Grădinaru într-un articol intitulat „Românii au dreptul să cunoască adevărul despre ziua de 23 august 1944” publicat în prestigioasa revistă ART-EMIS: „În mass-media românească, influențată, coordonată de Casa regală, Trădarea a arătat a fi Eroism, Saltul în prăpastie a țării e arătat a fi Salvare. Capitularea fără condiții de la 23 august 1944, e prezentată ca o mare Victorie. Genocidul de după fatala zi e arătat a fi Înviere. Autorii trădării au devenit înfăptuitori de Destin istoric. În copleșitoarea mistificare a odioasei Trădări a regelui Mihai, la nivel de discurs public, prin care se înalță în slavă, această zi a infamie, ticăloşie, a infractorilor şi criminalilor dovedește că anii 50 ai secolului XX s-au reîntors. Minciunea şi Absența lui Dumnezeu iar sunt la putere în România”.

Numai în România, fiindcă este greu, nu poate fi expulzat un diplomat străin care încalcă, repetat şi în mod flagrant Convenţia de la Viena. Numai la noi, fiindcă este dificil, primul ministru nu-şi poate alege miniştri şi nu-i poate schimba din funcţie atunci când doreşte. Numai aici, fiindcă este anevoios, Parlamentul nu poate elabora ce legi doreşte, nu poate vota fără presiuni venite din stradă ori de peste mări, nu poate chema la ordine orice funcţionar public (inclusiv un procuror şef ori guvernatorul Băncii Naţionale) şi, fiindcă este prea complicat, nu-şi poate îndeplini obligaţia constituţională de a fi „organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării”. Numai la noi, întrucât încă este anevoie, nu pot fi acordate salarii decente şi pensii meritate, nu pot fi penalizaţi cei care încalcă Constituţia, nu pot fi pedepsiţi huliganii care aruncă în forţele de ordine cu sticle incendiare sau atacă sediul Guvernului. Ori încotro priveşti, căutând normalitate, la noi găseşti doar „Nu se poate !”. De parcă tot ce-i greu pe lumea asta s-a adunat aici, lângă Carpaţi…

Da, ne ducem existenţa într-un meleag unde, fără explicaţii logice, un personaj şters în tot ceea ce face, lipsit de merite evidente şi cvasinecunoscut, este propus peste noapte să devină din primar de urbe preşedinte de partid, mai apoi prim-ministru şi, ratându-se în fiecare încercare, ajunge imediat, printr-o rapidă şi supranaturală inversare de opţiune a votanţilor, preşedinte de ţară. Un ţinut în care, la fel de inexplicabil, o baschetbalistă de duzină este numită procuror general al ţării. La numai 33 de ani, ca un Făt-Frumos feminin, sportiva devenea cel mai tânăr procuror general din istoria sistemului judiciar românesc. Ca prin minune, şi fără a se da de trei ori peste cap ca viteazul din poveste, ea ajunge peste noapte personalizarea Justiţiei naţionale, emblemă a anticorupţiei autohtone, ba chiar europene! Devine aproape instantaneu intangibilă ca o zeiţă şi iubită de idioţi cu o frenezie de neexplicat prin aserţiuni logice.
Da, aici se află ţara unde „Nu-se-poate” este preşedinte şi unde ceea ce pare de nerealizat devine realitate iar realitatea ajunge un ţel de neatins. E meleagul tuturor surprizelor, locul de unde, speriată, normalitatea a emigrat. Este tărâmul unde stăpân absolut a ajuns ipocritul Prea-dificil.
Da, oricât de mult ne-ar durea, trebuie să recunoaştem că această ţară se numeşte România!

   Teodor Palade / https://www.art-emis.ro/

22 de comentarii:

 1. DA MARE ADEVAR GRAIESTE GURA TA,DAR CE NE FACEM ,PE CINE VOTAM,?CHIAR DACA MERGEM PRIN MOCIRLA TREBUIE SA MERGEM INAINTE SA NU PRIVIM INAPOI CU SPERANTA IN SUFLET CA VOM IESI BIRUITORI,POATE NE SUGEREZI PE CINEVA DIN INFORMATIILE PE CARE LE AI.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. O să fie inflație de candidați, dar vedem până la urmă cine va candida. Deocamdată sunt cu Radu Moraru patronul Nasul TV, este total independent și nu este agreat de Sistem. Dar mai vedem peste o lună...Nu că ar conta votul nostru, dar măcar o mică autoamăgire...OF.....!
   Numai bine!

   Ștergere
  2. Are "grija" STS-ul care deține softul și "centralizează" voturile ca să câștige alegerile,"Von Snitzel-7 case",indiferent de cum se votează!Așa că,mergând să votați nu faceți decât să vă irosiți timpul și să "legitimați" frauda!

   Ștergere
  3. N-are nici o sansa si este constient de asta. Candideaza doar ca mai ciuguleste si el niste bani de pe la romanii naivi de prin strainatatiuri si probabil de la biserica ca prea multa propaganda ii face. Investeste si el ceva in campanie si restul ii baga frumos un buzunarasul lui. Metoda cunoscuta.

   Ștergere
 2. Pe Johannis l-a votat lumea ca sa nu iasa Ponta. Asa va fi si de data asta. Finala Johannis-Dancila. Tot Johannis va iesi presedinte. Singura data cind am votat pentru presedinte a fost in 90 cind ma dusesem cu treaba pe acolo. S-a nimerit sa fie si perioada alegerilor si am votat cu unul care chiar mi-a placut. Ratiu. de atunci nu m-am mai implicat pentru ca la sfirsitul anului 90 am renuntat la cetatenia romana ca s-o iau pe cea suedeza. Atunci nu se acceptau doua cetatenii.Acum se accepta.

  RăspundețiȘtergere
 3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aici nu este vorba de Ego, ci de faptul că voturile sunt manipulate de Servicii...și iese cine vor ele sub îndrumarea celor de afară. Bătălia electorală nu este între partidele din țară ci dintre oamenii americanilor, francezilor sau germanilor, pentru a avea acces garantat la ce mai are țara asta de jefuit de companiile lor. Ori cred că v-ați dat seama cu cine joacă fiecare dintre candidații oficiali si la vedere promovați de statul profund.
   Cât despre Eckhart Tolle, OPsho si multi alții i-am citit de cel putin 10 ani în urmă.
   Am pornit cu o bază spirituală la crearea acestui blog nu din Ego....pentru afirmare sau propriul orgoliu.
   Cât despre inițiativa ta, atunci când se vor anunta toți candidații voi initia acest lucru..
   Satisfăcută..??
   Numai bine !

   Ștergere
  2. Dle Marius, cautati inregistrarea Nasu TV in Youtube din ziua in care Iohannis a fost ales presedinte. Cred ca am mai scris o data asta pe blogul dvs...O sa vedeti manipularea PSI a romanilor din diaspora. Chiar de catre cei trei viteji: Radu Moraru, Cartianu si...nu-mi amintesc acum numele securistului ce si-a pus poalele in cap si cenusa tot acolo, recunoscand ca e securist.Aaa...Robert Turcescu.
   O arma PSI cu costuri aproape de 0 ce implica trei oameni care au câștigat increderea romanilor prin discurcursuri nationaliste. Nu stiu cum, pentru ca ani de zile au fost cu Basescu!! Dovadă ca romanii nu sunt atenti la detaliile in care minchiduță sta la panda. Cine a pupat ani intregi undeva un securist si-un tradator nu va avea greturi ca sa o mai faca.
   O alta componenta a armei PSI construita pe Nasu TV este manipularea prin frica. Creezi un baubau de genul Ponta, sau Dragnea, ori rusii si le transmiti oamenilor ideea ca daca nu il voteaza pe Iohannis va fi prapad. Mai prost documentati, netraind in Romania, cei din diaspora au fugit la vot. Zicea Radu in timp ce discuta cu cei din afara tarii:" puneti mana pe telefoane si sunati-va rudele din tara sa iasa la vot!". Si asa a fost...Asa a iesit Iohannis presedinte.
   Daca va straduiti sa cautati inregistrarea acelei zile de pomină, o sa observati cum cei trei manipulatori sarbatoreau victoria lui Iohannis, seara. Cantand ca niste corbi afoni o melodie in germana!
   Doamnei care vorbea despre Ego si Sinele divin ii raspund sa revina cu picioarele pe pamant! Nu poti trai si pe pamant si tot timpul in stare zen. Pentru ca papi mancare in corpul fizic. Si trebuie sa castigi si bani, sa iti hranesti pruncii, sa speli, sa faci curat...etc
   Mai mult ca sigur si Osho manca. De banii castigati ce sa mai vorbim...oho si ohoho...sume exorbitante. L-as lua ca model pe Gandhi mai curand.
   Nu ca l-as invidia pe Osho. Unii vin pe pamant pentru una, altii vin pentru alta...
   Despre vot...Nu m-am hotărat. Voi vedea. Nu vreau sa influentez pe nimeni. Nici familia nu mi-o inflentez. De ceva timp nu mai votez. Mai ales a doua oara, cand candidatii au apucat deja sa-si dea arama pe față. Cand poporul acesta va invata sa fie cinstit va atrage spre el variante mai bune. Pana atunci...

   Ștergere
  3. Da așa este, mai ales despre Cartianu care înveterează rușii la minut, ei sunt cancerul omenirii, mu-i vede pe cei din Vest. Oricum ar trebui votat cineva total independent, pentru anu ieși nici unul dintre partidele reprezentate acum în Parlament. Vom vedea cine va fi înscris oficial în candidatură..
   Numai bine !

   Ștergere
 4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ma scuzi ca ma bag, dar din volumul textului trag concluzia ca chiar îți pasa.
   Deci, am sa-ți ilustrez fabula cu gărgărița. Asa deci, gărgărița înainte sa-și ia zborul tinde sa urce în punctul cel mai înalt pentru un zbor cat mai lung. Dar dacă manipulatorul batului pe care urca biata gargarita îl întoarce mereu cu susul în jos, atunci gargarita nu mai contenește cu urcatul și nu mai ajunge sa zboare niciodată.
   Asa suntem noi cetățenii din democrație de peste 100 de ani. Creditam la nesfârșit un sistem care promovează inechitatea. Nu ai abservat asta pana acum ? Nu doar în România, ci în toate tarile "democrate". Cine nu a observat asta este precum gargarita care tot urca pe bățul care se întoarce mereu cu susul în jos. Dar ea fără sa-și dea seama își pune iar speranta ca înșelătorul bat o poate duce sus.
   Ca si noi care ne punem speranta în noi și noi candidați care ne vor salva .
   La TV ne spune, "mergeti la vot". Ei bine?
   Nu iti pica fisa ?
   Ce este Tv-ul pentru tine ? Raspunde-i singur la aceasta întrebare, cu mintea ta.
   A. Este un mijloc onest de educare sociala a societății civile.
   B. Este un mijloc perfid de manipulare al maselor în interesul cuiva din spate.
   Ce este Tv-ul pentru tine ?
   Dacă crezi ca răspunsul e B. Atunci crede invers decât ce zice. Pentru ca iar încearcă sa te manipuleze. Dacă crezi ca e A. atunci ești precum biata gargarita.
   Fără nici un ego...

   Ștergere
 5. Dragilor, aceste comentarii ale voastre m-au incitat si pe mine sa scriu cateva randuri....
  Am tot respectul pt Teodor Paleologu dar nu cred ca o sa iasa presedinte pt ca nu are o masinarie de partid in spate si "la tara" acest tip de om cult/invatat nu prea are trecere. Unul ca si personajul Basescu care atunci cand priveste "picior peste picior", mai face o gluma, mai bea o "bere" are mai multa trecere la un anumit "nivel de alegatori"......dar nu mai poate candida. Referitor la Radu Moraru...............
  Eu zic asa, in aceasta tara, indiferent cine o sa fie presedinte, daca nu are guvernul de partea lui este ZERO. Functia de presedinte in Romania este relativ "decorativa", deci cine crede ca un presedinte schimba o tara de unul singur......sa citeasca constitutia sau macar atributiile presedintelui si apoi sa vada pe cine o sa voteze si la parlamentare, nu numai la prezidentiale.
  Gasiti atributiile presedintelui aici....

  https://www.presidency.ro/ro/presedinte/rol-si-atributii/rol-si--atributii

  Referitor la Basescu, eu va spun un singur lucru....acest om nu putea sa ajunga repezentant comercial al Rom. la Antwerp fara sa colaboreze si sa raporteze la "Secu...". Mai mult, eu va spun ca toti comandantii de nava (deci si Basescu) cand ajungeau acasa dadeau "cu subsemnatu'.." la "Secu..." si spuneau despre echipaj, adica cine a baut, cine a mers la fete, cine a adus blugi, cine a adus cafea, cine facea bancuri cu Ceausescu, etc..........asa ca...una este povestea ca Basescu se descurca, stie sa vorbeasca, sa organizeze, etc si cu totul alta este "moralitatea" lui...

  RăspundețiȘtergere
 6. Ne-am dus demult în prăpastia fără fund. Și cădem și tot cădem.

  RăspundețiȘtergere
 7. Hai sa va spun și eu părerea mea legata de Klaus. Deci sa-i spunem Klous ca sa-l facem un pic mai fictiv. Deci tot ce scriu aici e ficțiune și sa bazează exclusiv pe intuiția mea.
  Deci tot ce face klous, dar absolut tot, este pentru frumoasa sa sotie de care acesta este absolut dependent emotional precum un telefon de bateria sa. Un secret pe care doar cabala il stie este ca klous este precum si michael jackson, un mutilat pe altarul succesului. De fapt spiritul puritanist agresiv tarziu al eroului nostru il tine efectiv pe acesta captiv in masca sobrietatii si a solemnitatii care la klous, este un fel de a fi dincolo de puterea lui de control. De fapt acest spirit in colaborare cu un fizic impresionant i-au catigat de mic, și fără nici un efort toate promovările în viata. Deci klous nu se lupta pentru nimic, el doar sta drept și serios, și toți se închina în fata lui. Dar partea negativa a acestui spirit este ca îl trimite pe klous intr-o dimensiune vibrationala de a se simti tot timpul captiv intr-un cavou. Singura care poate risipi nefericita vraja este prima doamna a tarii. Astfel incat tristul nostru erou joaca în povestea scrisa de soția sa, care că un spirit liber și ghiduș ce este vrea sa-și trăiască toate fanteziile sociale posibile.
  Cred ca ați înțeles simbioza dintre cele 2 suflete care au atâta nevoie unul de celalalt.
  PS. Si pentru ca eu personal cred în dragoste, nu complic mai mult povestea asa cum au coplicat-o alții cu John lenon și Yoko.

  RăspundețiȘtergere
 8. Dintre toti actorii/etc. de pe scena politica si nu numai,nu ai ce alege si chiar deloc/pentru nimic.Fara un personaj complet nou ,cu alte si diferite abordari si fundamental diferit si total inovativ in constructie/constitutie,nu poate porni decat un scenariu prafuit pe baza unui acelasi trecut.Sunt perfect sigur si pregatit fara prea multe "analize",etc. sa aleg pe proprie raspundere de moment,pe oricine altcineva,diferit de toata aceasta "lasciva",lume a putredei politici,corupte/decadente/finalizatoare malefic.O schimbare doar de dragul schimbarii,mai consuma niste ani fizici din viata oricui,fara orice alte viziuni/modificari/aparente.Nimeni/nimic dintre toate aceste nume,sterse candva definitiv din cartea interminabila a istoriei !

  RăspundețiȘtergere
 9. Nu mai fiți copii,puterea STAT-ului PROFUND nu este în PREŞEDINTE ,sau altă funcție politică,ci ea este în pârghiile celor din posturile cheie care sunt interfața cu HIDRA ,ea poate scoate coarnele oriunde,dar nu la întâmplare,în păienjenişul(CHIMERA)politic şi în orice loc vor ieşi toate piese de puzzle vor face corp comun dând şi o direcție puterii satanice pentru că lojile chiar dacă aparent par antagonice ele lucrează sincron cu cauza (subjugarea oamenilor naivi),pentru a fi învinsă e musai să fie decapitată,pentru că brațele sunt regenerabile.Pentru aceasta Rezistența are un plan cu acceptul Divinității ! Ce îi face pe oamenii cabalei să fie ascultători? Ce îi mişcă în Matrix?...Ahaaaa! Ați ghicit! BANUL.Fără ei eram fericiți ,chiar dacă trăiam în copaci ( vezi PLANETA MAIMUȚELOR-REVOLUȚII). CABALA va fi deconectată de la "conducta"de bani,prin RESETAREA MONETARĂ GLOBALĂ,făcută cu ajutorul unui CALCULATOR CUANTIC -patent exraterestru care nu poate fi virusat(cum este votarea la români).Astfel banii făcuți oneros nu vor mai ajunge în conturile criminalilor.Dar asta se va face în vremea în care noi ne trezim şi la ce nivel de trezire am ajuns fiecare dintre noi şi noi toți la un loc.Mulți dintre ei
  au aflat de plan şi sunt destul de înfricoşați...ADEVĂRATUL RĂZBOI ARE LOC (nu la votare) ÎN INIMILE OAMENILOR AICI ŞI ACUM...

  RăspundețiȘtergere
 10. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 12. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 13. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 14. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 15. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere

Va rog comentariile sa se refere la subiectul articolului si fara cuvinte vulgare. Criticile sunt admise dar sa fie creative si spre schimbare pozitiva. Comentariile carcotasilor si postacilor platiti vor fi sterse. Acest blog nu este retea de socializare.