vineri, 28 septembrie 2018

Câte ceva despre modelul câmpului fundamental al conștiințeiNe este ușor să percepem, să înțelegem, sau doar să credem aceasta, să comunicăm, să reacționăm sau să răspundem prin acțiuni din ce în ce mai adecvate diferitelor situații.
   Corpul, energia, structura psiho-mentală sunt integrate permanent de structura ego-ului – Ahamkara – cum este numită în tradiția yoghină. Iar experiența integrată de ego prezintă o caracteristică fundamentală: este filtrată prin acest simț al propriei individualități definit de ”eu”, ”al meu”, ”pentru mine”, etc.
   Chiar și dacă ne raportăm la cunoaștere, este destul de greu, cel puțin într-o primă etapă, să nu ne adjudecăm acea cunoaștere chiar dacă este parțială și limitată. Și spunem: este cunoașterea ”mea”. Nu ar fi nimic anormal dacă această continuă experiență a identificării cu diferitele obiecte, experiențe, fenomene, procese, ființe, etc., ar duce la o adevărată cunoaștere de Sine și dacă, prin acest mod de a experimenta, am deveni mai deschiși din punct de vedere sufletesc, mai buni, mai toleranți și/sau  mai înțelepți. Ceea ce observăm însă, este că felul în care trăim și ne reprezentăm pe noi înșine, perpetuează un continuu atașament față de această structură a ego-ului. Acest ego este hrănit de dorința, intenția sau aspirația ”mea”. Ceea ce este perceput devine percepția ”mea”, senzația ”mea”, emoția ”mea” sau starea ”mea”, pe care ”eu” o am în urma acelei experiențe ”a mea”. Dar exact această subiectivitate este filtrul care limitează extraordinar de mult experiența – oricare ar fi ea – generând spectrul larg al efectelor condiționante, de multe ori, generatoare de suferință.

Din perspectiva filozofiei non-dualiste Advaita Vedanta (principala filosofie a hinduismului, potrivit căreia nu există decât o singură Realitate divină, care apare ca fiind multiplă în faţa minţii neiluminate a omului ignorant, dar care se revelează ca fiind unică (eka) şi non-duală (advaya) în faţa celui iluminat spiritual), se pornește de la premisa că totul în univers este o întrupare a Conştiinţei Supreme care se revelează în ființa umană ca fiind ātmanSinele Suprem – sursa cunoașterii, libertăţii, spontaneităţii şi fericirii noastre profunde, iar corolarul de bază este unitatea esenţială a întregii existenţe. 
   În acest clip vorbesc despre acest model al câmpului fundamental al conștiinței pe care îl asemuiesc cu modelul de manifestare al luminii. Așa cum noi putem admite cu ușurință că nu suntem ochiul care percepe manifestarea luminii în manifestarea ei atât de diversă, am putea înțelege că realitatea propriei noastre ființe nu este reprezentată în totalitate de conștiința ego-ului. Și modelul hologramei ne poate ajuta să avem o reprezentare analogică a acestei limitări a câmpului Conștiinței Universale când se reflectă în planul conștiinței individuale.

   În acest context, o formă de practică spirituală care poate evidenția, pe de-o parte, limitările conștiinței individuale – (ego-ului ), și ar urmări eliminarea contradicţiilor, tensiunilor, conflictelor venind dintr-o viziune dualistă şi din condiţionarea inerentă acestei concepţii-programări, iar, pe de altă parte, construiește în interior condițiile favorabile revelării acestei Supreme Realități a Conștiinței Sinelui, se justifică pe deplin.
   În Hridaya Yoga, această practică este orientată pentru a face din corp, psihic şi minte instrumente cât mai adecvate de expresie a  acestei Conştiinţe Supreme. Înţelegerea acestor nuanţe şi a rolului pe care corpul, psihicul şi mintea îl au în raport cu Sinele Divin este esenţială în atitudinea cu care practicăm yoga. În ultimă instanță, practica Yoga conduce către această înţelegere şi trăire a Unităţii. 
   Armonizarea energiilor şi a diverselor aspecte ale fiinţei noastre: corp, senzaţii, sentimente, minte, se realizează prin intermediul unui proces de unificare şi integrare a acestei „Totalităţi conştiente” care este însăşi fiinţa noastră.


2 comentarii:

  1. Daca există (și există!) un câmp fundamental al conștiinței, înseamnă că CINEVA trebuie să aibă această conștiință, altfel spus ea este conștiința CUIVA, una cu Sinele Suprem care con-ține și între-ține toate celelalte ”sine”-uri. Iar acest cineva este o Ființă simultan unică și multiplă (vezi lumina - undă și corpuscul la noi), deci Cineva este concomitent și Ceva, adică se răspunde sincron la întrebările ”Cine” și ”Ce”. Iar asta e valabil pe toate palierele de vibrații, simplificat exprimat de la Tronul Negrăitului până la materie. Căci acest câmp unic-multiplu al conștiinței nu e ceva strict impersonal, el este rezultanta de multivers (dacă mi se permite) a tuturor ființelor-focare de conștiență colectiv-individuală existente și non-existente; scuze pentru formularea poate ciudată, ermetică, dar limbajul lumii noastre 3D nu permite descrierea cu acuratețe a celorlalte lumi superioare-inferioare nouă... Insă doar formularea este(pare a fi) complexă, căci adevărul, care este simultan subiectiv-obiectiv, e atât de simplu încât realmente nu poate fi exprimat direct, prin cuvintele noastre sărace! Păi nu se chinuie de mii de ani atât cărțile sacre cât și poeții, prin metafore și alte figuri de stil, să exprime trăirile emoțional-filosofice? Aici vorbim de trăire directă - vezi copiii, animalele, natura virgină în lumea noastră terestră manifestată - iar despre cealaltă trăire, doar tăcere...

    RăspundețiȘtergere
  2. Citind din nou si din nou acest comentariu,(((principala filosofie a hinduismului, potrivit căreia nu există decât o singură Realitate divină, care apare ca fiind multiplă în faţa minţii neiluminate a omului ignorant, dar care se revelează ca fiind unică (eka) şi non-duală (advaya)))) am ajuns la concluzia ca lipseste CEVA, care tot mai mult iese la iveala alaturi de descoperirile de dupa val, scoase la iveala de cei care fisureaza in sfarsit Matrixul nostru. Va rog sa comentati si dvs. conf. Inimii dvs.de ce este omul Ignorant ?, in conformitate cu necunostinta de cauza a faptului ca omul a fost privat cu buna stiinta de cele 5 Chakre ale sale pe linga cele 7 existenete in corp ?, si nu avea acces la nici un fel de cunoastere ?. Avand in vedere ca se foloseau asiduu metode de control mental,care si azi merg si activeaza, vezi haarp, si celelalte, ca omul sa nu aiba nici timp de intrare superficiala in Sine, datorita unor activitati f.f. susutinute ale unei vieti controlate cu buna stiinta inca din gradinita, nu puteti sa spune-ti ca omul era ignorant, si pe toti sa-i specificati in aceeasi oala. Care ar fi putut fi, dupa dvs. o metoda de recunoastere a unor vise, premonitii, eventual dejavu uri, sau voci recunoscute de unii, din alte lumi, ca imediat erau tratate ca fiind cazuri de psihiatrie, in spitale specializate. Deci , in acet context trebuie sa specificati aceasta ignoranta, cui apartinea, daca asa ar fi fost, dar azi se stie clar, care a fost motivul acesteia, de a nu se face cunoscut provenienta, si celelalte explicatii alaturi de constructia, aceea complicata a omului.

    RăspundețiȘtergere

Va rog comentariile sa se refere la subiectul articolului si fara cuvinte vulgare. Criticile sunt admise dar sa fie creative si spre schimbare pozitiva. Comentariile carcotasilor si postacilor platiti vor fi sterse. Acest blog nu este retea de socializare.