joi, 3 mai 2018

5G vine – Aici e la ce să te aștepți și ce înseamnă asta


    Telefonia mobilă 5G, care pe scurt înseamnă "a cincea generație", este pe cale de a deveni un termen nebulos. Organizația care guvernează standardele celulare, 3GPP, a lansat primul său standard oficial, Release 15, în decembrie 2017. Programatorii încep să creeze hardware 5G. Deci vom vedea capacitatea 5G în dispozitivele mobile cât mai repede, nu? Mmmm ... nu atât de repede.


Transportatorii, inclusiv Verizon, AT & T, Sprint și alții, testează 5G în orașe din întreaga țară (SUA), iar vânzătorii de echipamente precum Nokia, Qualcomm și Intel produc prototipuri 5G care vor deveni smartphone-uri, tablete, laptop-uri și multe altele. Cu toate acestea, fiecare transportator are propriul său plan cu privire la exact cum și când, vor lansa 5G.

    Ce înseamnă 5G?
5G este cel mai bine înțeleasă în comparație cu ceea ce privește predecesorii săi - 2G, 3G și 4G. Odată cu debutul 2G la începutul anilor '90, tehnologia telefonului fără fir a fost extinsă de la o tehnologie bazată pe voce la una care a acceptat mesaje text. 3G a transmis date în plus față de mesajele text și apelurile telefonice, iar 4G LTE (Long-Term Evolution) a îmbunătățit aceste capacități cu viteze mai mari și o fiabilitate mai mare. 5G aduce mai multe îmbunătățiri, dar este și o suită de noi tehnologii. Nu fiecare furnizor este de acord cu privire la ceea ce ar trebui inclus în specificațiile finale, dar cei mai populari concurenți sunt celule mici; valuri milimetrice; masivă intrare multiplă de intrări multiple (MIMO); formarea fasciculului; și duplex complet.

Celulele mici sunt niște turnuri de telefoane mobile miniaturale, care pot fi amplasate în locuri vizibile precum stâlpii de electricitate și acoperișurile clădirilor. Ele nu necesită atât de multă putere ca turnurile de dimensiuni mari și pot avea o performanță mai bună atunci când sunt grupate împreună. Celulele mici transmit date folosind valuri de unde milimetrice (lungimea de undă este de ordinul mm, n.b.), care își primesc numele din lungimea de undă mai mică decât media lor. Acestea ocupă frecvențe în gama 30-300 GHz - suficient de ridicate pentru a evita interferența semnalelor din jur, dar prea mari pentru a trece prin barierele fizice. În unele cazuri, frunzele copacilor sunt suficiente pentru a întrerupe descărcarea.

Undele milimetrice au limitări, dar sunt potrivite pentru MIMO - un sistem fără fir care utilizează mai multe radiouri pentru a trimite și a primi date simultan. Rețelele 4G LTE de astăzi susțin un maxim de opt transmițătoare și patru receptoare, dar turnurile de celule 5G pot susține teoretic zeci. Mai multe radiouri înseamnă mai multă interferență totuși și acolo unde se produce formarea fasciculului. La cea mai de bază, modelarea fasciculului folosește algoritmi pentru a corecta mișcările semnalelor wireless și pentru a-și crește puterea prin focalizarea lor într-un fascicul. O tehnologie 5G numită full duplex ajută la amplificarea semnalului chiar mai departe. Cele mai multe turnuri de celule și telefoane actuale nu pot transmite și recepționa date în același timp, dar telefoanele full duplex pot direcționa simultan semnalele de intrare și ieșire, dublând potențial lățimea de bandă.

     5G în lumea reală
Dacă testele preliminare sunt veridice, 5G va fi rapid. Foarte rapid. Ultimul proiect de specificație al ITU solicită un minim de 20Gbps downlink și 10Gbps uplink pe stația de bază mobilă. În scenariile fără fir, această capacitate va fi împărțită între toți utilizatorii dintr-un turn celular. Dar operatorii de transport ca AT & T încă așteaptă 5G pentru a oferi îmbunătățiri impresionante ale vitezei. În Brooklyn, Summit-ul 5G de la New York, Dove Wolter, vicepreședinte asistent de tehnologie și arhitectură radio la AT & T, a declarat că inginerii au realizat viteze de până la 6 Gbps la site-ul de testare al companiei din Austin, Texas. Este suficient de rapid pentru a descărca un film de 100 GB în două minute și jumătate.

Dar 5G nu va oferi acoperire la fel de mult ca 4G LTE, sau chiar 3G. În multe privințe, va părea mai mult ca Wi-Fi decât o tehnologie celulară. În loc să conecteze conectivitatea de la turnurile cu celule înalte, transmițătoarele 5G vor fi poziționate mai aproape de sol. Acest lucru necesită o mulțime de hardware de acoperire la sol pentru a vă asigura că veți avea de fapt un semnal de încredere. Deoarece frecvențele înalte ale 5G cu lungimi de undă corespunzătoare, au dificultăți de a penetra obiecte solide cum ar fi pereți, ferestre și chiar arbori, rezultatul pe termen scurt poate fi "buzunarele" 5G desfășurate în zone puternic traficate - cred că parcurile publice, cafenelele și aeroporturile. Veți vedea, de asemenea, un start fix 5G care își face drumul în afaceri cu pukuri 5G care ar trebui să înceapă să își aleagă piețele la sfârșitul anului 2018.

Deoarece fiecare operator de transport are un etos diferit de 5G, este posibil să vedem câteva scenarii diferite de utilizare. De exemplu, orașele mai mici de testare pot avea 5G numai în zone dens populate, cum ar fi centre de convenții și centre de oraș, în timp ce ar putea exista o acoperire semnificativ mai mare în orașe mai mari, cum ar fi New York și Los Angeles. Jason Elliot, directorul marketingului și afacerilor corporative la Nokia, a încadrat-o în planificarea urbană.

   Cu toate astea ce impact are 5G asupra sănătății populației?
Tehnologia modernă aduce noi pericole pentru sănătate cu multe dintre inovațiile sale. Urmărind următorul mare lucru, el apare adesea înainte ca acesta să fie studiat în mod corespunzător, iar orice preocupare pentru sănătate este strânsă sub un preș și este în legătură cu urmărirea banilor.

Una dintre cele mai importante mișcări tehnologice de acum este spre dispozitive mobile fără fir și incredibil de rapide. Se pare că ar trebui să fie suficiente și, totuși, giganții mobili nu sunt satisfăcuți. Chiar acum, cei mai mulți utilizatori celulari s-au adaptat la smartphone-urile lor și la sistemul 4G de rețea celulară de bandă largă. Ceea ce unii ar putea să nu știe este că pentru a face acest lucru, fiecare transportator din S.U.A. a trebuit să-și instaleze propriile turnuri și antene de telefonie mobilă. În momentul de față, există 666.418 turnuri și 1.923.088 antene în țară (Texas și California conducând topul, având cele mai multe dintre ele din toate statele).
Pentru a afla câte turnuri se află în jurul tău, poți căuta după adresa ta precisă la AntennaSearch.com.(iar în România companiilor de telefonie mobilă li s-a permis să instaleze antene GSM pe blocurile de locuit, ori nu există niciunde în Europa așa ceva, asta va duce la cancer locuitorilor de sub acele antene – 5 etaje mai jos, n.b.).

Și acum, rețeaua 5G este prevăzută a fi finalizată înainte de 2020, aducând HD și video 3D, chiar și casele "inteligente". Internetul mai rapid, un semnal mai puternic, o radiație mai mare și chiar mai multe probleme de sănătate vin cu această schimbare. În prezent, California conduce protestele împotriva instalării turnurilor 5G, după ce 50.000 dintre ele au fost anunțate să apară în acel stat în următorii cinci ani. Legislația va permite mai apoi instalarea acestor turnuri pe instituții publice, blocuri sau chiar în curtea dvs., fără să vă puteți opune.
Asociația Internațională a Pompierilor se opune instalării turnurilor GSM pe stațiile de incendiu după ce personalul a suferit probleme de sănătate precum dureri de cap, probleme de memorie, confuzie și slăbiciune. Dr. Gunnar Heuser a efectuat un studiu asupra acestor pompieri și a văzut că scanările creierului lor au arătat deteriorarea celulelor chiar și de la niveluri joase de RF.
"Am găsit funcții anormale ale creierului la toți pompierii pe care i-am examinat", a spus Heuser.

Proiectul de lege din California pune stațiile de incendiu scutite de turnurile GSM, dar nu pentru că au acceptat preocupările legate de sănătate, ci deoarece pompierii au o forță puternică de lobby. Din păcate, pentru școală și pentru cartierele rezidențiale, acesta nu este tipul de putere pe care o au. Pompierii spun că regulamentele actuale nu iau în considerare efectele negative reduse, dar consecvent, ei primesc radiații de la turnuri 24 de ore pe zi. Mulți oameni de știință internaționali sunt de acord cu acest lucru. Plângeri similare sunt audiate de la lucrătorii care instalează turnuri GSM. Unele reacții adverse sunt mai greu de observat, cum ar fi depresia.

"Ceea ce vedeți aici este ceea ce aș numi o crimă în masă făcută zi de zi", a spus un lucrător într-un raport de știri, în timp ce arăta spre un turn celular. Unii pot susține, de asemenea, că este o crimă din cauza numărului de persoane care pot fi expuse riscului de pe urma acestor turnuri. Peste 230 de oameni de știință din 41 de țări au publicat mai mult de 2.000 de lucrări pe tema EMF și a sănătății umane și au concluzionat că există o "îngrijorare serioasă" în ceea ce privește "creșterea expunerii la EMF" - lucru pe care turnurile 5G ar face-o la scară largă. Întrebările și preocupările legate de sănătate provin și de la rezidenții obișnuiți, dintre care mulți au avut deja efecte negative asupra sănătății.

O familie care trăiește lângă o firmă de arhitectură și chiar sub un turn GSM situat în partea superioară a clădirii avea doi membri diagnosticați cu cancer. Povestea lor nu este rară, dar foarte sub-raportată. Povești personale similare provin și din alte țări. Doi frați au fost diagnosticați cu cancer cerebral datorită radiației electromagnetice (EMF) a turnului celular. Un raport de știri internațional a estimat că trăirea lângă aceste turnuri are același efect ca și cum ar fi să trăiești într-un cuptor cu microunde timp de 19 minute în fiecare zi. Dacă vor trece multe dintre proiectele propuse pentru turnurile GSM, nu numai că vor fi mai multe, dar ele vor fi mai aproape de locul unde trăiesc oamenii.   Detalii aici : https://vimeo.com/263761314 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rog comentariile sa se refere la subiectul articolului si fara cuvinte vulgare. Criticile sunt admise dar sa fie creative si spre schimbare pozitiva. Comentariile carcotasilor si postacilor platiti vor fi sterse. Acest blog nu este retea de socializare.