marți, 17 aprilie 2018

Șase idei preconcepute despre creier care ne afectează rezultatele în viață


  Cică folosim doar 10% din totalul neuronilor de care dispunem. Și, de la 20 de ani încolo, numărul lor se tot reduce drastic. Sunt doar două, și cele mai intens vehiculate, idei preconcepute despre creierul nostru – acest organ infinit mai performant decât am putea crede, dacă nu am pleca urechea la ceea ce au de spus cei mai fini cunoscători ai meandrelor lui. Așa cum este Nadia Medjad, doctor în medicină și coach.
Creierul nostru se modifică în fiecare secundă, în funcție de ceea ce gândim, ce simțim, ce vorbim, ce făptuim. Este un organ maleabil, se reconfigurează în funcție de context. Este doar una din descoperirile majore ale neuroștiinței din ultimele două decenii. Grație noilor tehonologii, cercetătorii au reușit să decripteze câteva din performanțele creierului uman. Și să ne aducă o veste mare: putem optimiza munca celulelor gri doar combătând ideile preconcepute legate de ele.
  Prima idee preconcepută despre creier: ”La 30 de ani suntem mai performanți decât la 50
Ei bine, nu! Este adevărat că pierdem din neuroni începând de la vârsta de 20 de ani (100.000 pe zi!), dar dispunem de un stoc enorm: 86 de miliarde. Deci pierderea este total insignifiantă. În plus, creierul nostru fabrică non stop conexiuni neuronale. Și asta pe toată durata vieții lui (și a noastre). Deci creierul nu ”îmbătrânește”, nu se uzează, nu urmează legea celorlalte organe umane. Cum am putea transpune această teorie într-un exemplu practic? Să spunem că, de pildă, creierul unui adolescent lucrează în ritm mai alert. Dar creierul unui adult (sau senior) procesează informația la fel de bine, deși mai lent, datorită experienței. La final, rezultatele celor doi sunt identice.
  A doua idee preconcepută: ”Folosim doar 10% din capacitatea creierului nostru
Încă un mit! Cutia noastră craniană funcționează 100% din timpul care ne este dat. Dar nu își activează concomitent toate zonele cerebrale, pentru că ar produce un efect de supraîncălzire. Își distribuie cronologic sarcinile. În timpul nopții triază, clasează, consolidează informațiile recoltate în timpul zilei și le așază în rafturile imensei sale biblioteci. Somnul este, așadar, esențial pentru toate aceste operații. În practică, este mult la bine să dormi o oră în plus, decât să lucrezi o oră în plus seara. Pentru a le lăsa timp neuronilor să arhiveze informația.
  A treia idee preconcepută: ”Când dormim profund, și creierul se odihnește
Fals. Creierul nu șomează nicio clipă. Când tu te-ai abandonat în brațele lui Moș Ene, creierul tău continuă să lucreze, clasează, triază… Lasă-l să-și vadă de treabă, acest interval în care tu nu îl mai biciuiești este extrem de benefic pentru el, este răgazul în care procesează și memorează în voie informațiile.
  A patra idee preconcepută: ”Spiritele carteziene iau decizii mai bune
Total fals! Emoțiile sunt parte integrantă din raționalitatea noastră. Neurologul Antonio Damasio a demonstrat încă din 1995, în cartea sa ” L’erreur de Descartes” (”Eroarea lui Descartes”), că emoțiile în sine și exteriorizarea lor – emoțiile fiind găzduite, în principal, în emisfera dreaptă – sunt indispensabile în procesul de elaborare a comportamentelor raționale de adaptare. Altfel spus, nu numai că emoțiile nu perturbă rațiunea, ci dimpotrivă, o stimulează.
În concluzie: dezvoltă-ți inteligența emoțională, în pas cu inteligența logico-matematică sau cea ligvistică, singurele despre care ai învățat la școală.
  A cincea idee preconcepută: ”Doar spiritele creatoare au emisfera dreaptă mai dezvoltată
Nici gând. Cele două jumătăți ale creierului lucrează ”mână în mână”, datorită unei rute cerebrale care le unește. Marea majoritate a sarcinilor cotidiene pune la lucru concomitent emisfera stângă, analitică și rațională, și emisfera dreaptă, intuitivă. Un spirit creativ poate fi, prin urmare, un bun matematician. Inginerul, economistul, comerciantul operează în special cu cifrele și cu logica. Pentru că neglijează o jumătate a creierului său, este convins că nu poate fi și un spirit inventiv. În practică însă toți avem capacitatea de a ne dezvolta creativitatea, doar să vrem, să exersăm și să ne eliberăm de stres.
  A șasea idee preconcepută despre creier: ”Inovația cere un imens efort cerebral
Nu neapărat. Cheia succesului ține, mai curând, de alternanță: timp pentru reflecție, concentrare – timp pentru relaxare. Ne-am putut convinge singuri de atâtea ori: marile idei nu prea ”ne lovesc” în cele opt, nouă sau 12 ore petrecute la birou, ele țâșnesc mai curând în timp ce ne facem cumpărăturile sau când suntem la duș…
   Concluzia: când ne confruntăm cu o problemă, oricare ar fi ea, să nu ne mai înverșunăm să-i găsim soluția pe moment. Să o închidem într-un sertar al minții și să mutăm centrul de interes pe cu totul alte chestiuni, relaxante. Soluția se va ivi de la sine, trăgându-ne de mânecă.

2 comentarii:

 1. În sfîrşit...de-mitizarea a început. Şi eu ,dragul meu Marius îţi propun o temă de real flos dar şi predilect subiect discutat prin unele televiziuni dar şi articole sau videoclipuri pe youtoube. ISUS s-a născut pe aceste plaiuri ! Informaţie găsită de mai mult timp pe unele saituri dar cu PUTERE ,SUSŢINUTĂ DE PARINTELE ADRIAN SINGUROV ÎN CONFERINŢELE DOMNIEI SALE ÎN ULTIMILE ZILE.Întro conferinţă susţinută zilele trecute de către părintele Adrian Singurov împătţită în două părţi ,domnia sa afirmă că ISUS s-a născut pe aceste locuri din MĂICUŢA MEA SFÎNTA FECIOARĂ MARIA. Deşi această informaţie nu este nouă urechilor mele,ceea ce m-a frapat a fost insistenţa şi certitudinea afirmaţiilor domniei sale. Acest subiect ar fi necesar de dezvoltat,de găsit informaţii livreşti,dovezi care cred că pot fi descoperite de către un cercetător abil,răbdător şi care să îmbrace afirmaţiile în ADEVĂR ! Ar fi util şi pentru ÎNSĂNĂTOŞIREA MORALĂ a acestui popor atît de judecat,împărţit şi manipulat în ultimii ani de către veneticii de aiurea. Ar fi-cred eu o înaltă re-descoperire a valorii noastre ca naţiune,o întoarce a oilor rătăcite,O RECONSTRUCŢIE NAŢIONALĂ,O RE-CĂPĂTERE A ÎNCREDERII ÎN NOI ÎNŞINE. Ce zici ? Mă voi implica şi eu atît cît mijloacele îmi permit ,căutările pe diverse surse,provocarea oamenilor mult mai citiţi ca mine în a face din acest subiect -dacă vrei- TEMA ANULUI 2018 DE TREZIRE NAŢIONALĂ. Nu vei vrea să faci asta tu ca român- vorbesc de cei rău intenţionaţi,numai dacă eşti un răzbunător,sau vîndut altor interese,aşa cum ,din păcate tot mai des întîlnim printre cei care se bat cu cărămida în piept. Desigur că argumente sînt cu duiumul,dar prioritatea ar fi ca forţe aliate la ideea împăcării cu noi înşine,a iertării şi învăţării a lupta în uniune spre DOBÎNDIREA DEMNITĂŢII NOASTRE CA LĂSTARI AL UNUI TRUNCHI CU ADÎNCI RĂDĂCINI ÎN TIMPURILE IMEMORABILE ALE CIVILIZAŢIEI ŞI ISTORIEI. MULŢUMESC. Această propunere o fac tuturor administratorilor de bloguri spirituale ale căror articole le citesc frecvent. GeoNandideDrobeta- blog FRAGALACTICI.Pe Fb. adresa este Luminipecer Anghel Gheorghe

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da George, eu sunt deschis oricărei idei pozitive, mai ales referitoare la trezirea acestui neam, care doarmeeee.....și nu știu până când. Oricum eu am atins subiectul Dacia-leagănul civilizației europene, și criticile n-au întârziat să apară, sub genul dacopați, etc. Ori acest subiect despre Iisus, este cu atât mai sensibil, îi atacă și pe evrei. Laurențiu Primo, mentorul Mișcării Meritocrate, a amintit câte ceva despre evrei în câteva emisiuni și pe facebook și a fost amendat de organizatia de protejare a evreilor...
   Oricum trebuie argumente, la fel și cu limba veche de pe tăblitele de la Tărtăria, care culmea sunt recunoscute de specialiști străini, iar academicienii noștri le combat, Ăștia-s românii în prezent....
   Numai bine !

   Ștergere

Va rog comentariile sa se refere la subiectul articolului si fara cuvinte vulgare. Criticile sunt admise dar sa fie creative si spre schimbare pozitiva. Comentariile carcotasilor si postacilor platiti vor fi sterse. Acest blog nu este retea de socializare.