joi, 15 februarie 2018

Suedia ,,comunistă” – diferența dintre politicienii suedezi și cei români


   Suedia, o tara la superlativ. Legislatia lor, visul la Rai al omenirii. Suedia, tara în care politicienii nu au privilegii, nu se bucura de imunitate, iar alegatorii se prezinta la vot în proportie de peste 80%.  În topul 2013 al celor mai fericite tari, Suedia figureaza  pe locul 5, dupa Danemarca,  Norvegia, Elvetia si Olanda, în timp ce Marea Britanie  este abia pe locul 22, iar România pe locul 90.Tarile  “fericite” au în comun mai multe lucruri, printre care un venit mare pe cap de locuitor, o viata sanatoasa si, mai ales, absenta coruptiei la nivelul liderilor, explica  John Helliwel, profesor de economie  la Universitatea British Columbia. De asemenea, implicarea oamenilor  in viata “cetății” este tratata cu foarte mare  seriozitate.

Reportajul “Suedia – Taramul politicienilor fara  privilegii” (“Sweden – Land of Politicians Without Privileges”), difuzat  de televiziunea braziliana TV Bandeirantes, ne prezinta o lume despre care, obisnuiti cu situatia din  Romania, ne e greu sa credem  ca exista cu adevarat …
   Câteva date generale
Suedia este o monarhie constitutionala. Din 1971,  Parlamentul tarii este unicameral si are 349 de membri,  alesi prin vot direct si proportional, ei reprezentand 9,2  milioane  de cetateni. Regele Carl al-XVI-lea  Gustaf indeplineste doar functii ceremoniale, cele politice fiind preluate de Purtatorul de  Cuvant al Parlamentului. Statul este conceput ca un sprijin pentru toti cetatenii sai, care sunt tratati echitabil prin intermediul unor servicii sociale consistente, bazate pe o economie  solida. Aceste servicii sunt asigurate tuturor gratuit, indiferent de venituri sau clasa sociala. In schimb, taxele sunt  mari, dar ele se intorc sub forma de pachete de asistenta sociala.
Aceasta relatie intre stat si cetateni face ca alegerile sa  fie extrem de importante pentru suedezi. Conform statisticilor,  peste 30% dintre ei sunt membri in diverse partide si peste 80% sunt membri  de sindicat. Prezenta la alegerile organizate la fiecare 4 ani este de peste 80%. Suedezii considera dezbaterile politice si prezenta la vot  esentiale  pentru  democratie.
    Fără privilegii sau lux pentru politicieni
Tara este  condusa de clasa politica, nu de rege,  iar suedezii sunt  extrem de implicati si de atenti la activitatea depusa de  cei carora le dau  votul, motiv pentru care  acestia nu au privilegii si nici nu beneficiaza de conditii de lux. Pana in 1990, in Suedia nici nu existau locuinte puse  gratuit la dispozitia  parlamentarilor. Acestia obisnuiau sa  doarma pe canapelele din birourile lor, situate in cladirea  Parlamentului.
In prezent, parlamentarii suedezi au la dispozitie  garsoniere detinute de stat, cu o suprafata de circa 40 de metri patrati. Singura camera este folosita  atat ca living, cat si ca dormitor. Spalatoria este  comuna, iar demnitarii trebuie sa se programeze din timp  daca vor sa isi spele asternuturile. Sunt si parlamentari care  traiesc intr-un spatiu chiar mai mic, de doar 18 metri patrati. In aceste cazuri,  inclusiv bucataria este impartita in comun. Nu exista personal de serviciu, iar regulile sunt  stricte: “Pastrati curatenia”.
Biroul unui parlamentar are circa 18 metri patrati. Demnitarii nu au secretare sau consilieri, nici masini de serviciu cu sofer.
Eu ii platesc pe politicieni. Nu vad niciun motiv  pentru care banii platitorilor de taxe sa fie folositi pentru a le oferi  politicienilor o viata de lux“, explica un suedez în reportajul televiziunii braziliene. Resedinta oficiala a premierului suedez nu depaseste circa 300 de metri patrati. Nici acesta nu beneficiaza de personal de serviciu. Mai mult, purtatorul de cuvant al guvernului a declarat ca  premierul isi calca singur camasile si isi spala singur  rufele, la fel ca orice simplu cetatean.
Suedia este impartita in 21 de comitate conduse de cate un  birou administrativ  numit  de guvern impreuna cu un  consiliu ales de cetateni. Pe teritoriul Suediei sunt 290 de localitati.  Nici primarii si guvernatorii nu au dreptul la resedinte  oficiale gratuite, iar consilierii nici macar nu au  salariu lunar sau un birou propriu, asa ca lucreaza de acasa. “Suntem alesi sa  reprezentam cetatenii si, la fel ca ei, avem propriile  noastre slujbe“, a explicat  o consiliera. Doar parlamentarii, care lucreaza la elaborarea legilor, se  considera ca exercita un serviciu public pentru care trebuie sa fie remunerati cu salarii  lunare. Un parlamentar suedez castiga aproape dublul venitului net al unui profesor.

       Fără indemnizatii speciale
Parlamentarii care nu domiciliaza in capitala nu primesc  bani in plus pentru costurile suplimentare, cum ar fi plata unei  eventuale chirii sau pentru a avea asistenti la cabinetele  parlamentare din localitatile de  origine. Acolo, multi dintre ei lucreaza de acasa si utilizeaza sediile partidelor sau  bibliotecile publice pentru a se intalni cu alegatorii. Toate calatoriile cu avionul ale parlamentarilor trebuie sa  fie aprobate si rezervate la agentia de turism  din cadrul Parlamentului, nefiind alocate indemnizatii  speciale.
     Fără imunitate
Politicienii suedezi nu sunt privilegiati in fata legii si  nu se bucura de niciun fel de imunitate. Mona Sahlin a cumparat o ciocolata si alte cateva obiecte  personale cu credit cardul guvernamental  si a platit scump – si-a pierdut postul  de vicepremier.  Scandalul a fost celebru in anii  ’90, fiind cunoscut  sub numele de “cazul Toblerone”. Sahlin si-a  compromis cariera politica, fiind nevoita sa  demisioneze din functia de lider al Partidului Social  Democrat.
     Transparență și control cetățenesc
Cetatenii sunt foarte atenti la modul in care Parlamentul isi foloseste puterea. Transparenta activitatii parlamentare are radacini  in Constitutie. Fiecare cetatean are  dreptul sa verifice cheltuielile politicienilor, actele contabile emise de guvern si declaratia de  impozit pe venit a premierului. Mai mult, functionarii trebuie sa puna la dispozitia  doritorilor corespondenta zilnica  si emailurile oficiale ale prim-ministrului, orice cetatean avand acces la aceste informatii. În sala calculatoarelor este posibil chiar sa studiezi  traseul unor documente, cum ar  fi cheltuielile guvernamentale sau detaliile unei licitatii publice. De exemplu, unul din rapoartele cu cheltuielile premierului a  inclus si pranzul luat   impreuna cu presedintele Bancii Centrale, precizandu-se  chiar si ce au mancat si au  baut cei doi.
Administratia Parlamentului suedez tine socoteala  cheltuielilor in rapoarte ale membrilor, depozitate intr-o singura incapere. Exista  dosare individuale pentru fiecare dintre cei 349 de demnitari,  precum si pentru Purtatorul de cuvant al Parlamentului. Orice suedez poate veni sa studieze dosarele sau poate cere  informatiile prin intermediul Internetului. Principiul transparentei este inclus in Constitutia suedeza de mai bine de 200 de ani. El face ca excesele  de putere sau cazurile de coruptie sa fie extrem de rare în această țară.
  Au și ei alte lucruri care nouă ni s-ar părea prostești, nu este încă nimic perfect. De exemplu toți se mișcă cu viteza melcului, la ei nu există grabă nici în birocrație, nici la locul de muncă, timpul nu contează și tuturor le este frică de lege, de amenzi, pentru orice, etc.
   Sursa: www.agorapress.ro

2 comentarii:

 1. Lucrurile par foarte ok la prima vedere...dar exista un DAR. Cu tot respectul pentru tine Marius tin sa atentionez ca lucrurile stau doar in aparenta ok in aceste tari nordice ( Norvegia, Suedia, Danemarca, Olanda, Finlanda). Si Ceausescu ridica in slavi societatea multilateral dezvoltata ce a sucombat in cateva ore. Ce se ascunde in spatele acestor zugraveli artistice depasesc cu mult orice imaginatie. Doar o intuitie bine antrenata poate descoperii ce se afla in spatele acestor societati "comuniste upgrade". Inca nu a venit momentul marilor dezvaluiri.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt de acord cu tine, dealtfel, în ultima vreme ni se repetă la infinit în mass-media cuvinte de genul comuniști, comunism, etc. ca fiind răul social și primejdia statului așa-zis de drept, dar nu se intră mai amănunt, ori se știe și se ascunde. ori există un grad mare de ignoranță. Capitalismul corporatist neoliberal pe care îl trăim în prezent, este defapt un neomarxism mascat și care se va impune (dacă noi cei mulți nu vom face nimic) pe plan mondial prin Noua Ordine Mondială. Însuși Marx spunea că comunismul se va afirma deplin prin ultimul stadiu al capitalismului, când capitalul se va concentra în mâna câtorva corporații, iar statul național va deveni un impediment în afirmarea lui.
   Ori asta este ceea ce trăim astăzi, când totul aparține companiilor private iar statul a devenit o slugă obedientă și fricoasă a lor.
   Iar articolul l-am publicat în ideea ca parlamentarii noștri să fie la fel ca cei suedezi, fără drepturi și privilegii în plus față de un cetățean normal.
   Actul politic este un act benevol, ei au ales să facă asta și atunci nu trebuie să aibă privilegii pe banii poporului, care și așa sunt puțini (și asta tot din vina lor).
   Numai bine !

   Ștergere

Va rog comentariile sa se refere la subiectul articolului si fara cuvinte vulgare. Criticile sunt admise dar sa fie creative si spre schimbare pozitiva. Comentariile carcotasilor si postacilor platiti vor fi sterse. Acest blog nu este retea de socializare.