joi, 25 mai 2017

Jacques Fresco – fondatorul Proiectului Venus a trecut în eternitate la 101 ani


  Jaques Fresco, o sursă de inspirație pentru mulți și fondatorul Proiectului Venus, a decedat recent din cauza complicațiilor legate de boala Parkinson, în vârstă de 101 de ani. Dumnezeu să-l ducă acolo unde-i este locul în univers... Fresco este bine cunoscut pentru ideile inovatoare și planurile sale pentru o societate durabilă. Proiectul Venus, de exemplu, respinge modelele actuale de consumerism în masă și auto-distrugere și în schimb, oferă un nou model pentru un sistem economic bazat pe resurse. Mai multe informații despre Proiectul Venus aici: http://burebista2012.blogspot.se/2014/03/proiectul-venus-o-alternativa-viabila.html .

Fresco deține numeroase titluri, printre care se numără educator, designer arhitectural și artist de concept. Cu toate acestea, rolul său de "viitorolog" este ceea ce i-a câștigat cea mai mare recunoaștere. De ani de zile, Fresco a imaginat o lume care s-ar descurca printr-o socio-cooperare ce ar utiliza metodologia științei și progresele în tehnologie cu cele mai eficiente sisteme energetice concepute vreodată.
Născut în Brooklyn, New York, în anii 1920, Fresco a experimentat din greu dificultățile din perioada Marii Depresiuni Economice. Experiența că a crescut în jurul sărăciei, războiul și devastarea au influențat ulterior munca sa în viață. În marea parte a tinereții lui Fresco, a urmat o carieră în designul structural. Mai târziu, a lucrat într-o varietate de domenii. De exemplu, în 1942, Fresco a servit în armată ca designer tehnic și a produs până la 40 de modele pe zi. Până la vârsta de 32 de ani, a creat casa Trend Home, în cea mai mare parte construită din aluminiu și sticlă, ceea ce ia permis accesul la Hollywood. În anii 1950, a creat și condus laboratoare de cercetare științifică din Los Angeles. Ulterior, a lucrat ca creator și designer al modelelor de science fiction și a efectelor speciale.

De-a lungul vieții sale, Fresco a scris și a ținut cursuri pe teme precum orașe durabile, eficiența energetică, managementul resurselor naturale, tehnologia cibernetică, automatizarea și rolul științei în societate. Într-o societate ideală imaginată de Fresco, sistemul monetar ar fi eliminat. De fapt, când a trăit, Fresco și-a imaginat o lume ce se dezvoltă într-un punct în care nivelul de producție este suficient de mare încât deficitul nu mai există. În consecință, de orice ar fi nevoie, ar fi disponibil fără un preț. Explicând viziunea sa, el a declarat: "Oamenii nu-și doresc cu adevărat bani, ci mai degrabă doresc să aibă acces la lucruri atunci când au nevoie de ele, iar oamenii dintr-o societate abundentă ... nu vor mai începe să stocheze și să acumuleze lucruri inutile".

Ca și John Lennon, Fresco era un visător. Cu toate acestea, ambițiile sale au afectat și inspirat pe mulți. Ca urmare, el va fi uitat. Activiștii își pot onora moștenirea prin susținerea egalității de acces la bunuri și servicii și prin promovarea ideii că abundența și oportunitățile egale pentru toți nu sunt inaccesibile...

  In Memoriam vă propun spre vizionare un documentar cu Jacques Fresco : Alegerea este a noastră (ptr. subt.RO apăsați rotița dințată din dreapta jos a imaginii, click pe subtitrări și alegeți RO) - 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rog comentariile sa se refere la subiectul articolului si fara cuvinte vulgare. Criticile sunt admise dar sa fie creative si spre schimbare pozitiva. Comentariile carcotasilor si postacilor platiti vor fi sterse. Acest blog nu este retea de socializare.