luni, 29 august 2016

Aprinde Scânteia Divină - Secretul trezirii spirituale


  Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii proclamă cu mândrie adevărul mistic că "toți oamenii sunt creați egali." Ce se întâmplă după aceea, nimeni nu a ghicit. Odată ce am fost creați egali, înseamnă că toate viețile noastre sunt la fel? Ceea ce face diferențele esențiale dintre noi provine de la genetică, mediu, liber arbitru, suflet? Se sfârșesc toate în același loc din nou, atunci când vom muri? Aceste întrebări au excitat facultățile mitologice ale omenirii din antichitate până în prezent.

    Lucrează pentru Suflet
 Învățătorul esoteric G.I.Gurdjieff se eschiva în multe feluri din fața gândirii religioase tradiționale occidentale. Întrucât este acceptat în cadrul tradiției iudeo-creștine că fiecare om se naște cu un suflet, Gurdjieff nu ne dă drumul atât de ușor. Activ în prima parte a secolului 20, acest mistic greco-armean a călătorit în lume, sintetizând discipline spirituale într-o cale unică numită Calea a patra. El a învățat că existența umană este un fel de somn de veghe, în care trăim mai mult sau mai puțin automat, inconștienți de noi înșine.
El chiar a mers la extrem și sugerează că oamenii nu se nasc toți cu suflete, și că putem doar crea unul în timpul vieții prin suferință personală intensă prin ceea ce el a numit "locul de muncă." Dacă nu avem succes în această afacere, el a învățat că identitatea noastră nu ar supraviețui șocului morții, că vom "muri ca niște câini", iar Luna, mereu înfometată ar devora energia noastră, ca parte a propriei sale evoluții a conștiinței. Este o învățătură care sună ciudat pentru cei mai mulți  oameni de azi, dar care a fost, probabil, mai frecventă în lumea antică. 

Luați în considerare cuvintele Evangheliei lui Filip, un codex gnostic antic recuperat la Nag Hammadi în 1945: ,, Cei care spun că vor muri mai întâi și apoi vor crește (spiritual, n.b.) sunt în eroare. Dacă nu primesc mai întâi învierea în timp ce trăiesc, atunci când mor ei nu vor primi nimic.”
La fel ca și celelalte texte gnostice recuperate la Nag Hammadi (Marea Moartă), acest tip de informație a fost declarată eretică, interzisă și cu excepția câtorva cazuri norocoase, complet distrusă de către Biserica Catolică timpurie într-un efort de a consolida atât învățăturile sale cât și structura sa de putere. Pivoturile sistemului de povești catolic din jurul ideii că vom fi înviați la sfârșitul timpului, nu s-a transmutat la niveluri mai înalte de înțelegere și conștientizare aici, în timpul vieții noastre. Textele gnostice, pe de altă parte, par să ne învețe că oamenii se nasc cu o scânteie de divinitate care poate fi lăsată fie nedezvoltată fie păzită și răspândită într-o vâlvătaie completă la un moment dat.

Cu popularitatea cărților, cum ar fi Codul lui Da Vinci, și un interes reînnoit în gnosticism, mulți oameni de azi sunt lăsați să întrebe de ce aceste învățături creștine ezoterice alternative au fost eradicate atât de răutăcios. Cine beneficiază de suprimarea acestei gnoze vechi, și ce se întâmplă cu aceia dintre noi care e lăsat în întuneric, ca rezultat? Dacă Gurdjieff și Evanghelia lui Filip sunt toate corecte în învățăturile lor, atunci se poate întâmpla ca așteptând răsplata noastră în viața de apoi, prin faptul că nu lucrăm febril pe sufletele noastre ca o plută de salvare de pe Insula lui Gilligan în timpul vieții, atunci suntem pierduți. Ne lipsește oare șansa noastră? Rămânem fără suflet automat, care dispare la moarte sau va fi consumat de către forțele insidioase ale întunericului?

    Omul neautentic
 Scriitorul de science-fiction, Philip K. Dick a văzut ceva foarte similar cu acest scenariu ce se întâmplă în lumea de astăzi. Prin prisma romanelor SF fără valoare, el a explorat întrebări despre ceea ce este în cele din urmă real și ceea ce constituie autentic uman. El a folosit dispozitive complet bizare pentru a arunca personajele sale prin realități răsturnate și capcane ale minții distorsionate. Din explorările sale, el a ajuns să creadă că: ,, Bombardamentul pseudo-realității începe să producă oameni neautentici foarte repede, oameni falși - La fel de falși ca presiunea datelor cu care ei sunt bombardați din toate părțile ... realitățile false vor crea oameni falși. Ori, oamenii falși vor genera realități false și apoi le vor vinde altor oameni, transformându-le, în cele din urmă, în falsuri de ei înșiși. Așa că avem de-a face cu oamenii falși care inventează realități false.

Teme similare apar în cultura populară. In filmul The Matrix, vom vedea o realitate falsă menținută de către agenți misterioși, care pot aluneca în și din corpurile oamenilor obișnuiți ca și cum ar fi fost o îmbrăcăminte. Investigațiile paranormale ale oamenilor ca John Keel, Jacques Vallee și alții, postulează de asemenea, existența ultratereștrilor o rasă de entități care au evoluat alături de noi pe planeta Pământ. Ei se pot camufla și adapta imaginilor extrase din mintea omului și a culturii cu care aceștia interacționează. Cu alte cuvinte, au aparut la antici ca îngeri și demoni, pentru oamenii medievali ca zâne și spiriduși și pentru noi astăzi ca vizitatori extratereștri. Alții amenință că omul fără suflet poate juca rolul de gazdă al acestora și altor tipuri de entități și energii, care acționează ca într-un fel de vas gol, sau portal organic.

Din păcate pentru noi, nu doar autorii de științifico-fantastic și ocultiștii au explorat idei de genul ăsta. În "viața reală", noțiuni similare a oamenilor ca fiind fundamental fără suflet au prins rădăcini printre psihologi care au îmbrățișat  filozofia comportamentală și materialismul eliminativ în partea de mijloc a secolului al 20-lea. Pe scurt, acești gânditori (probabil paradoxal) au crezut că statutul uman intern nu este altceva decât o ficțiune, o primitivă "psihologie populară" și că numai un comportament extern observabil are o semnificație reală. Aplicată la evenimente mondiale, aceasta poate ajuta la explicarea atrocităților inumane pe care le vedem jucate pe scară globală în fiecare zi. Pe de altă parte, totuși, avem oameni ca Gurdjieff care merg pe urmele gnosticilor antici și după ce ne introduc în dilema noastră fundamentală, mai degrabă decât să sărbătorim aceasta, graficul pentru noi ar fi o cale de ieșire din cătușele unui gol și a unei existențe automate și manipulabile.

     Este Dumnezeu nebun?
În cartea sa din 1967 - The Politics of Experience, psihiatrul R.D. Laing a prezentat ideea încă revoluționară că boala mintală nu este deloc boală. În schimb, este (sau poate fi) un proces de vindecare prin care un individ își depășește imposibilitatea propriei lui situații și nebunia culturii în general. În viziunea sa, nu oamenii, în mod individual au fost deranjați în mod fundamental, ci cultura care a fost periculoasă și nebună, colmatând și denaturând natura umană în limitele artificiale ale existenței culturale locale.
Gnosticii antici au dus această idee câțiva pași mai departe. Anumite secte au învățat că această lume materială a fost creată de către Demiurg, un zeu creator nebun, care a fost conceput din eroare, și care egotic și-a luat el însuși denumirea de singurul Dumnezeu adevărat. Tradiția îl identifică fie ca Yahweh cel furios al Vechiului Testament ("Să nu ai alți dumnezei în afară de Mine"), așa cum Satana în rolul său ca prinț al acestei lumi, sau cu mai multe variante în mod deschis gnostice, cum ar fi Yaldabaoth, Samael sau Saklas.

Mitologul Philip K. Dick spune că această ierarhie de nebunie instituțională a ceea ce el a numit Închisoarea Neagră de Fier, este condusă de către un imperiu distructiv fără sfârșit. Astfel, s-ar părea că singura cale rațională pentru un individ să devină și să rămână sănătos este de a depăși cultura, societatea lui, și poate chiar pe Dumnezeu însuși. Dick a identificat această forță cosmică cu Duhul Sfânt, conceptul creștin al Logosului sau Cuvântul divin (deci informații vii), care s-a întrupat în persoana lui Iisus Hristos. La fel ca vechii gnostici, Dick credea că această entitate divină - plasmatică - ar putea fuziona nu doar cu Iisus, ci potențial cu oricine care ar fi demn. Nu există nici un indiciu că Dick credea că oamenilor le-ar putea lipsi în mod fundamental sufletul, dar el pare să fi crezut că această entitate plasmatică vindecă și restaurează sănătatea oamenilor și la starea lor naturală de întreg.

    Secretul creștinilor cu robe gri  
Dick însuși a suferit o serie de experiențe spirituale de transformare care au stat la baza înțelegerii sale asupra situației umane. În nuvela sa VALIS el romanțează aceste experiențe, descriind numeroase întâlniri în vise, halucinații și starea de veghe cu o entitate binevoitoare de ordin superior pe care a descris-o diferit ca inteligență artificială cosmică, ființă extraterestră antică, informația vie a entității plasmatice și a divinității în sine. 
Ambele personaje fictive și el însuși au suferit o durere extremă, tulburări personale intense, în căutarea sufletului care probabil ar putea fi corelat cu ceea ce pentru Gurdjieff a însemnat "lucrarea" necesară pentru a se modela un suflet sau corp subtil, cu care să scapi de obliterarea morții. Natura exactă a acestei ,,lucrări” pare să fie cultivarea unei conștientizări intense și o "prezență", susținută în sine, în orice moment (despre această lucrare cu sine și prezență vorbesc și sfinții noștri creștini și Eckhart Tolle, făcând abstracție de orice religie, n.b.) - spre deosebire de uitarea de sine, sau traiul pe pilot automat, care pare a fi starea naturală a lucrurilor. Aici ne vom putea întoarce din nou la gnosticii antici pentru inspirație și amplificare.

 În Apocrifa lui Ioan, un alt text găsit la Nag Hammadi, găsim: ,, Atunci când crește viața spiritului și puterea luminoasă a corpului întărește sufletul, nimeni nu te poate duce pe căi greșite în diminuarea umanității tale. Dar cei care cad pradă spiritului denaturat, sunt înstrăinați de umanitate și deviați.

În lumile lui Dick, după ce ai trecut pragul și te-ai reconectat la sufletul universal (sau ai creat un suflet, așa cum învățăturile lui Gurdjieff indică), alții care au făcut același lucru îți vor fi dezvăluiți, astfel încât s-ar putea să vă întăriți unul pe altul și să lucrați spre un scop comun. În VALIS, Dick a făcut referire la aceste spirite ca fiind secretele creștinilor cu robe gri (sau homoplasmates - cei care au avut "crucea-legată" cu informația vie a lui Hristos sau Duhul Sfânt, obținându-se astfel viața veșnică). 
Pe umerii lor se pune sarcina imensă de răsturnare a Închisorii Negre de Fier în sine. Cine a construit închisoarea și de ce - el nu a putut spune. Dar a putut discerne un lucru bun: închisoarea se află sub atac. O organizație de creștini, nu creștini cum ar fi cei care participă la slujbă în fiecare duminică și se roagă, ci primii creștini (esenienii, n.b.) ce purtau robe de culoare gri-luminos, au început un atac asupra închisorii cu succes. Secretul, primii creștini s-au umplut de bucurie.

Ideea că nu toți oamenii au suflete este o linie fascinantă de gândire, care duce invariabil pe un teritoriu periculos și chiar violent atunci când este asimilată de către agenții Imperiului. Nu trebuie să cautăm mai departe decât execuțiile Germaniei naziste a acelora ce regimul pretindea a fi "sub-umani", evreii nevinovați ca exemple vii ale pericolului extravagant al acestor idei. Este un lucru a explora adevărul mistic în scopul dezvoltării personale și este cu totul altul să-l folosești drept scuză și explicație pentru o acțiune violentă și inumană. Alegerea, în cele din urmă, pare să fie în mâinile individului dacă vom dezvolta sau nu scânteia divină într-un suflet cu drepturi depline, sau dacă o vom lăsa să zacă pe rafturi în întuneric. Noi putem fi toți creați egali, dar ce facem după asta?

În sec. al 12-lea sufitul Farid ud-Din Attar în Conferința Păsărilor spunea: ,, Mie mi se pare că lumea este ca un piept în care suntem cu toții puși, iar capacul este închis, iar noi ne abandonăm nebuniei. Atunci când moartea ridică capacul, cel care a dobândit aripi, se înalță departe spre eternitate, dar cel care nu are, stă în piept ca o pradă la o mie de necazuri.” ; ,, Asigurați-vă că pasărea ambiției capătă aripile aspirației și dați inimii motivul pentru extazul sufletului. Înainte ca și capacul pieptului să fie deschis să devi o pasăre a spiritului, gata să-ți întinzi aripile.

   Sursa: Tim Boucher / http://humansarefree.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rog comentariile sa se refere la subiectul articolului si fara cuvinte vulgare. Criticile sunt admise dar sa fie creative si spre schimbare pozitiva. Comentariile carcotasilor si postacilor platiti vor fi sterse. Acest blog nu este retea de socializare.