miercuri, 5 august 2015

Adevărul din spatele Neocapitalismului


În 2008, pierderea a 11 miliarde de dolari de către cea mai mare companie din lume de investiții - AIG, și falimentul băncii de investiții americane Lehman Brothers, a declanșat un efect de domino cu consecințe financiare care a adus întregul sistem capitalist la un fir de păr de colapsul total. Dar, așa cum evenimentele care au dus la criza financiară au fost dezvăluite treptat, a devenit tot mai clar că această criză a fost provocată, cu bună știință, de către bancherii înșiși.

    Cauza
În anii care au dus la criza economică din 2008, băncile au crescut finanțarea pentru cele mai riscante credite (denumite credite subprime), de la 30 miliarde $/an la peste 600 miliarde $/an, falsificând ratele dobânzilor mai mari pe aceste împrumuturi, și apoi, în timp ce bancherii au luat miliarde de dolari din profiturile de pe rambursările dobânzii ridicate ale debitorilor, au făcut profituri suplimentare din pariurile împotriva clienților lor care, nu vor fi vreodată în măsură să plătească înapoi împrumuturile care tocmai le-au fost date.

FBI-ul a avertizat guvernul cu privire la acest lucru prin cadrul rapoartelor încă din 2006, economistul-șef al FMI, Raghurum Rajan, a prezentat o lucrare bărbaților ce se ocupă de toate băncile importante ale lumii, inclusiv Rezerva Federală, avertizând de prăbușirea potențială a sistemului ca urmare a stimulentelor periculoase, iar jurnalistul Allan Sloan a publicat articole în revista Fortune și The Washington Post în 2007 - nu s-a făcut nimic. 


În schimb, oamenilor care au creat criza li s-a permis să facă miliarde de dolari din profituri înainte ca instituțiile lor să fie lovite de faliment, să plătească milioane de dolari în bonusuri din pachetele de salvare guvernamentale, în timp ce ne-au lăsat pe restul dintre noi să ne ocupăm de creșterea în masă a șomajului și sărăciei și a datoriilor naționale care nici o cantitate de măsuri de austeritate nu vor fi vreodată în stare să ramburseze această datorie.
Iată ce oferă SUA ,,țara tuturor posibilităților” cu cea mai ,,puternică democrație din lume” tinerilor după sute de ani de capitalism : un container cu 1000 $ ca locuință, în care noi românii, cea mai săracă națiune din UE ne-am ține probabil bicicleta și diverse mărunțișuri …   RUSINE …!!! 

 Asta-i democratia actuala, societatea cea mai prospera din istoria umanitatii...

 Video : Ce se va-ntâmpla dacă dolarul va intra în colaps în 13 septembrie?


     Efectul

7 ani mai tarziu, când citim acest lucru, ipotecile sunt încă în creștere în multe state din SUA, piața de capital din China este pe marginea propriului colaps financiar, măsurile de austeritate se intensifică în Marea Britanie și-n multe alte țări, iar Uniunea Europeană este nerealistă și pe punctul de a se destrăma. Puterea tot mai concentrată care formează acest sistem bazat pe realizarea de profit maxim înainte de oameni, planetă, morală și etică, determină pe mulți, de a investiga noi alternative politice. Noi partide socialiste de stânga, cum ar fi Podemos ("putem") în Spania și SYRIZA ("din rădăcini") în Grecia, sunt în creștere din ruina financiară a țărilor cele mai afectate, iar dezbaterea socialistă ia un impuls serios și în SUA. 


Iulie 2015, și noul partid de stânga Syriza din Grecia au dat poporului grec opțiunea de a vota cu privire la măsurile de austeritate continuă și creșterea planurilor de salvare ale Germaniei și UE. Deoarece toți banii planurilor de salvare se duc numai în achitarea dobânzii la datoria pe care Grecia o are deja - în același timp cu crearea de mai multe datorii pentru Grecia datorită dobânzii percepute pe banii salvării în sine - pentru prima dată decând zona euro a fost creată în 1999, oamenii s-au unit în masă să se ridice împotriva comportamentului iresponsabil al băncilor și al politicienilor și au zis: "NU!
Cu toate acestea, acest lucru nu reprezintă primul exemplu de putere a poporului de la începutul crizei. Prima ,,Rebeliune” a avut loc în Islanda. Oamenii s-au înghesuit pe străzi în semn de protest după ce guvernul, prin bănci împrumuta de 10 ori PIB-ul Islandei îndatorând poporul islandez cu o datorie a raportului pe venituri de 240%. Demonstrațiile ce s-au desfășurat, care au inclus pietre aruncate în clădirea parlamentului au dus la o revoluție relativ pașnică; Premierul a fost pus sub acuzare, banca principală a Islandei a fost naționalizată, 200 de acuzații penale s-au făcut împotriva bancherilor, iar datoria de peste 110% a valorii originale a fost pur și simplu curățată (următorul articol este despre acest subiect : Islanda, n.b.).

Mass-media a ignorat în mare măsură aceste două evenimente, dar un eveniment pe care mass-media la nivel mondial nu l-a putut ignora a fost atunci când mii de oameni au invadat străzile din cartierul financiar Wall Street în 2010, cerând un nou sistem, uman și durabil. Aceste demonstrații s-au răspândit rapid în peste 840 de orașe din SUA, și multe orașe din Europa și Asia, mass-media controlată demonizând rapid mișcarea - până în cele din urmă demonstrațiile, cu ajutorul forțelor de ordine evaporându-se. Prin urmare, s-ar părea că eforturile Occupy Wall Street au fost, probabil, în zadar, dar nu cred acest lucru .

     Revoluția
 Oxfam a lansat recent un raport care sugerează că până în 2016, cei 1% vor deține mai multă bogăție decât tot restul oamenilor de pe planeta Pământ. În Marea Britanie, 1% dețin deja mai mult decât 55% din populație, iar în Statele Unite ale Americii, 0,01% sunt în prezent dețin la fel de mult ca 90% din populație. Mișcarea Occupy este motivul pentru care ideea de 99% este acum în dezbatere publică. 

Occupy Wall Street ar putea fi stinsă, dar Occupy Împreună a fost formată; solidaritatea globală a celor 99% este în creștere exponențială, noi partide de stânga radicale ies la suprafață, noi coaliții se formează, iar un număr tot mai mare de demonstrații au loc în masă, peste tot în lume. Că nu se știe prea mult despre asta, este doar că mass-media corporatistă nu vorbește despre asta - dar revoluția globală are deja loc. In acest iunie, de exemplu, mai mult de 250.000 de oameni din toate categoriile sociale și convingeri politice au participat la un marș unitar anti-austeritate care a ocupat străzile Londrei, în Marea Britanie, - dar nu era nimic despre asta la știri. Există inițiat proiectul Wake Up World Education, scopul său fiind de a încuraja o schimbare socială pozitivă rapidă prin educație.

Documentarul critică capitalismul și defectele sale și încurajează oamenii să-și mute banii din băncile mari și să se alăture mișcării pentru schimbare socială. În doar 30 de minute, se acoperă istoria sistemului bancar central, zona euro, Occupy Movement, numărul tot mai mare de coaliții și demonstrații care au loc la nivel mondial, evenimentele recente din Islanda și din Grecia, și solicită publicului o întrebare principală :
A avut Karl Marx dreptate? Este capitalismul în pragul colapsului și un sistem social bazat pe comunitate nou, pozitiv vine la îndeplinire în urma sa?           sursa : http://humansarefree.com/


          Drum drept spre Lumină ! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rog comentariile sa se refere la subiectul articolului si fara cuvinte vulgare. Criticile sunt admise dar sa fie creative si spre schimbare pozitiva. Comentariile carcotasilor si postacilor platiti vor fi sterse. Acest blog nu este retea de socializare.