joi, 23 aprilie 2015

Stoarcerea globală a lichidității a început


Articol de Michael Snyder – 17 aprilie 2015


Sunteți gata pentru o altă criză de credit la nivel mondial? Astăzi, întregul sistem financiar global seamănă cu o spirală colosală de datorii. Privind la toată  activitatea economică, aceasta implică fluxul de credite într-un fel, și singura cale de a avea "creștere economică" este de a introduce chiar mai multe datorii în sistem. Atunci când sistemul a început să eșueze din nou în 2008, autoritățile globale au răspuns prin pomparea în această spirală a datoriei de lichiditate fără acoperire reală (bani tipăriți cu nonșalanță, n.b.) asistând-o să se rotească chiar mai repede decât oricând. Dacă puteți crede, valoarea totală a datoriei la nivel mondial a crescut cu 35 trilioane (35.000 de miliarde) dolari de la ultima criză.


Din păcate, orice sistem bazat pe datorie se va prăbuși în cele din urmă, și există semne că acest lucru începe să se întâmple din nou. De exemplu, la doar câteva zile în urmă FMI a avertizat autoritățile de reglementare să se pregătească pentru un "șoc de lichiditate" la nivel mondial. Vineri, autoritățile chineze au anunțat o interdicție privind anumite tipuri de finanțare pentru marje de piețe pe stocurile over-the-counter, și am aflat că pregătirile sunt făcute în spatele scenei din Europa pentru incapacitatea de plată a Greciei și ieșirea ei din zona euro. Pe partea de sus a orice altceva, tocmai am asistat la cel mai mare vârf în refuzuri a cererii de credit înregistrate vreodată în Statele Unite ale Americii. Toate acestea sunt semne că  condițiile de creditare sunt mai stricte, iar odată începută o "stoarcere de lichiditate", se poate crea o mare frică.

Pe parcursul ultimelor șase luni, piața bursieră chineză a explodat în sus, în timp ce economia globală chineză a început să încetinească. Investitorii au folosit așanumitele "trusturi umbrelă" pentru a finanța o mulțime din aceste achiziții stoc, iar aceste trusturi umbrelă le-au dat posibilitatea de a avea mult mai multă influență decât finanțarea normală prin brokeraj le-ar permite. Acest lucru, în limita stocului merge în sus. Odată ce începe să scadă, pierderile pot fi absolut uluitoare. Acesta este motivul pentru care autoritățile chineze merg pas cu pas înainte, iar acest balon devine chiar mai rău. În general, China a cunoscut o creștere a datoriei mai mare decât ale oricărei alte națiuni industrializate majore de la ultima recesiune. Această creștere a datoriei a fost atât de dramatică încât aceasta a ajuns în atenția autorităților pe toată planeta ... Mai multe aici : http://www.economicpolicyjournal.com/2015/04/germanys-finance-minister-warns-about.html

Acest boom al creditelor în China a fost unul dintre motoarele principale pentru "creșterea globală" din ultimii ani, dar acum condițiile sunt în schimbare. În cele din urmă, impactul a ceea ce se întâmplă în China chiar acum, va fi simțit pe întreaga planetă. Peste Europa, criza datoriilor Greciei în cele din urmă, vine la un punct de rupere. De ani de zile, autoritățile au continuat să lovească cu piciorul cutia pe drum și au continuat să împrumute Grecia cu și mai mulți bani. Dar acum se pare că răbdarea cu Grecia a ajuns la final și va fi expulzată din UE. De exemplu, șeful FMI spune că nici o întârziere va fi permisă Greciei pentru rambursarea creditelor FMI care urmează luna viitoare ... Noi obținem rapoarte că lucrurile ce se întâmplă în spatele scenei din Europa, sunt de a se pregăti pentru momentul inevitabil când Grecia va părăsi în cele din urmă euro și va adopta din nou moneda proprie. De asemenea, unul dintre cele mai mari ziare din Grecia raporta că țările vecine forțează filiale ale băncilor grecești care operează în interiorul granițelor lor să reducă riscul unei incapacități de plată grecești la zero (este vorba de Băncile Centrale din Albania, Bulgaria, Cipru, România, Turcia, Serbia și Macedonia ).

Odată ce Grecia părăsește zona euro, se va crea o criză a creditelor extraordinară în Europa iar teama începe să se răspândească rapid. Toată lumea se va întreba care națiune va fi "următoarea Grecie", iar investitorii vor dori să-și retragă banii din zonele periculoase percepute înainte de-a lua ciocanul, unde mai este și amenințarea cu războiul din Europa de Est (vezi plecarea grabnică de bunăvoie a companiei Chevron din Europa de Est, n.b.). În trecut, alte națiuni europene au fost dispuse să fie tolerante pentru ca Grecia să se poată adapta și pentru a evita acest tip de mizerie, dar acele zile par să se fi terminat. De fapt, ministrul de finanțe al Franței admite deschis că francezii "nu simpatizează Grecia" ... 
Da, este posibil ca un alt acord pe termen scurt să poată fi atins, ce ar putea lovi cu piciorul cutia pe drum pentru câteva luni. Dar oricum, lucrurile din Europa vor continua să se înrăutățească.
Între timp, rapoartele de câștiguri ale investitorilor din SUA sunt foarte dezamăgitoare și au început într-adevăr să fie zuruitoare. De exemplu, tocmai am aflat că General Electric a pierdut 13,6 miliarde de dolari în primul trimestru ... http://www.usatoday.com/story/money/2015/04/17/ge-posts-firstquarter-loss-of-136-billion/25925283/?siteID=je6NUbpObpQ-J.vkldNICxDkhef8sppOEg

Și la fel ca am văzut chiar înainte de criza financiară din 2008, americanii au dificultăți din ce în ce mai mari în îndeplinirea obligațiilor lor financiare. De exemplu, rata delincvenței la împrumuturile pentru studenți a atins un nivel foarte înfricoșător ... http://thecrux.com/the-growing-debt-crisis-you-havent-heard-about/

În acest moment, consumatorul american este destul de bine exploatat. Dacă pot să cred, 56 la sută dintre americani au credite subprime astăzi, și după cum am menționat mai sus, am asistat la cel mai mare vârf în refuzuri ale cererilor de credit înregistrate vreodată. Am ajuns la un punct de saturație a datoriilor, iar criza creditelor care va urma va fi extrem de dureroasă. Desigur cel mai mare furnizor de lichiditate la nivel mondial în ultimii ani a fost Federal Reserve. Dar, cum Fed a fost tras înapoi pe QE (i s-a anulat dreptul de a mai tipări moneda americană, n.b.), aceasta înseamnă crearea unei provocări uriașe de pe tot globul .. http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11535849/IMF-fears-cascade-of-woes-as-Fed-crunch-nears.html

Deci, care este linia de jos la toate acestea? Concluzia este că începem să vedem primele faze ale unei stoarceri de lichiditate. Fluxul de credit va începe să fie mai strict, iar asta înseamnă că activitatea economică globală va încetini. Acest lucru s-a întâmplat în timpul ultimei crize financiare, iar în timpul acestei crize financiare prin următoarea criză a creditelor va fi chiar mai rău.
De ce este atât de important de a avea un fond de urgență. În timpul acestui tip de criză, va trebui să fie sursa proprie de lichiditate. Într-un moment se pare că nimeni nu va mai avea numerar, cei care îl vor avea, vor fi cu mult înaintea jocului.

Deci dragilor nu mai credeți analiștii de pe la toate televiziunile, alături de politicieni care ne spală creierele că România este pe drumul cel bun, cu creștere economică și cu multe promisiuni. Cât de curând se va declanșa colapsul economic mondial, nemailuând în calcul și alte aspecte ale prabușirii acestei paradigme. Nu vă mai țineți banii (dacă aveți…) în bancă și nici pe card. Chiar dacă luați salariul (pensia) pe card, în aceeași zi scoateți tot. Când colapsul va veni niciun bancomat nu va mai funcționa și nici băncile nu vă va înapoia niciun bănuț, cel mai devreme de 3-4 săptămâni, după ce sistemul se va reporni și asta este prezumtiv. 
Nimeni nu poate estima efectele acestuia. Plus de asta să aveți strictul necesar, apă potabilă și alimente greu perisabile, pentru că în 2-3 zile hipermarketurile vor epuiza marfa…și greul abia atunci va începe. Atunci va ieși în evidență, sau nu, omenia oamenilor de a oferi din ceea ce au, hrană sau apă celor ce vor avea nevoie, mai ales în marile orașe. Este testul pe care-l vom experimenta cu toții, testul ego-ului. 
In rest aveți credință, că totul este spre binele general. Planul divin va intra într-o nouă fază…   Drum drept spre Lumină ! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rog comentariile sa se refere la subiectul articolului si fara cuvinte vulgare. Criticile sunt admise dar sa fie creative si spre schimbare pozitiva. Comentariile carcotasilor si postacilor platiti vor fi sterse. Acest blog nu este retea de socializare.