miercuri, 25 martie 2015

7 Lucruri ce trebuie să le știi pentru a fi un Liber-Cugetător


Cu toții avem un anumit grad de admirație pentru acei dinainte-cugetători care au fost înaintea timpului lor sau pentru acele persoane ,,spirite libere” care au avut curajul, voința și previziunea de a vorbi dinafara minții lor, în ciuda riscului de a fi etichetați ca non-conformiști și aruncați la marginea societății.
Ei bine, adevărul trebuie spus, aceasta nu este niciodată o amenințare reală pentru liber-cugetători. De fapt, ei aparțin adevărului și-i face ceea ce sunt. Liber-cugetătorii respiră și prosperă la marginea societății unde structura și crucea haosului sunt la linia de frontieră. Daca vrei sa fi un liber cugetător, îmbrățișează haosul, noutatea, schimbarea perturbatoare și non-conformitatea. Liber-cugetătorii trăiesc la un pas de decăderea socială. Ei trăiesc pe margine, departe de anestezia normalității și controlului instituționalizat.
Ei nu sunt ținuți captivi de către pereții rigizi ai viziunii dominante. Ei nu se tem de schimbare, sărăcie sau conspirație. Dacă doriți să vă eliberați gândirea și să deveniți un agent al schimbării și noutății, există câteva lucruri pe care trebuie să le recunoașteți și să le înțelegeți.

1.     Creativitatea este dreptul tău natural din naștere
Există stereotipia gânditorilor creativi ca artiștii sau boemii care sunt mai diferiți decât restul dintre noi. Ei bine, asta e clar fals. Suntem cu toții înzestrați cu darul creativității. Educația, sau mai degrabă școlarizarea, ne-a dezbrăcat cu succes de la acea dispoziție sau potențialitate naturală. Ea ne-a modelat în imagini mecaniciste și reducționiste omenirea - în rotițe ale unei roți mai mari. Sistemul de școlarizare este conceput pentru a face oamenii să creadă în aceiași parametri - cei prevăzuți de punctul de vedere dominant al societății și culturii.
Studenții sunt descurajați să se abată și să gândească liber în afara acestor parametri. Ei trebuie doar să urmeze programele pentru a se canaliza spre examene, instituțiile de învățământ superior au devenit în cele din urmă parte a forței de muncă. Cu toate acestea, gândirea creativă este dreptul vostru natural din naștere. Te-au învățat doar cum să o dezveți fără măcar să o observi. 

2.     Gândirea de grup și Moralitatea Turmei sunt vrăjmașii voștri
Gândirea de grup este inamicul tăcut al gândirii libere. Noi urmăm inconștient ritmul mulțimii. Când mulțimea strigă, ne simțim obligați să strigăm. Când mulțimea intră-n panică, ne panicăm. Emoțiile, sentimentele și ideile pot fi foarte contagioase. Deci, se gândește. Este destul de ușor să urmezi linia de gândire a semenilor dumneavoastră și a celor din autoritate. Totuși, așa cum am devenit sedați cu gândirea de grup, vom pierde puterea de a pretinde autenticitatea minții noastre. În afara gândirii, noi judecăm oamenii și evenimentele ca fiind corecte sau greșite ca urmare a moralității de turmă. Am cedat simțul moralității la ceea ce restul turmei simte cu privire la o problemă. Moralitatea este o idee filosofică extrem de discutabilă, dar problema este că moralitatea, efectiv limitează potențialul nostru de a fi persoane cu mintea liberă și responsabile.

3.     Perspectiva este cheia
Liber-cugetătorul cunoaște puterea perspectivei. Perspectiva schimbă totul. Ce simțim sau gândim despre ceva poate dizolva sau răsturna deja o cale, doar prin schimbarea perspectivei. Chiar și cele mai puternice opinii și credințe pot fi schimbate atunci când se ajunge la o perspectivă nouă. Ceea ce pare ca pierdere poate fi văzută ca oportunitate doar prin schimbarea perspectivei tale. Adversitatea se poate transforma într-o oportunitate de învățare; problemele se pot transforma într-o soluție; ceea ce este eșecul dintr-un punct de vedere, poate fi văzut ca o rampă de lansare pentru succes, pentru altul. Când crezi că gândești liber, ști că există întotdeauna mai mult de o perspectivă pentru o situație dată. Ai nevoie doar de a vedea lucrurile dintr-un alt unghi. Îmi place să folosesc analogia curții interioare. Suntem la ferestrele unei clădiri circulare, cu vedere spre o curte interioară. Perspectiva de la fereastra mea este diferită de celelalte. Prin urmare, dacă vreau să am o imagine mai bună a vieții din curte, am nevoie să mă uit la ea de la alte ferestre.

4.     Cunoașterea este provizorie
Structurile conservatoare, autoritare, religioase sau instituționale rezistă forței schimbării pentru că viziunea lor asupra lumii se bazează pe premiza că cunoștințele sau convingerile lor, sunt absolute. Chiar Știința a căzut în această capcană uneori. Cu toate acestea, liber-gânditorul este sigur de un singur lucru - că cunoașterea este provizorie. Ceea ce credem că știm astăzi va fi dărâmat sau schimbat dramatic de ceea ce vom ști mâine. Liber-cugetătorii fug de persoane sau organizații care pretind că cunosc ceva, sau mai rău, știu totul. Ei sunt pe deplin conștienți de faptul că nu am primit încă nici cel mai mic indiciu, în ciuda marilor salturi înainte, despre lume, viață și univers în general.

5.     Spărgând bula temporală
Liber-cugetătorii, în special vizionarii au spart bula temporală. Asta înseamnă că ei au recunoscut că privim lumea prin narațiunea timpului nostru. Aceste modificări narative peste decenii și secole totuși sunt închise într-un balon temporal, ca să spunem așa, încât ne limitează de a vedea lumea numai în narațiunea propriului nostru timp. Cei mai mari inventatori, futuriștii, vizionarii și gînditorii au văzut dincolo de această narațiune. Ei au spart bula temporală, s-au deschis și au văzut înaintea timpului lor.

6.     Sfidând presiunile instituționale
Societatea a avut două forțe majore în joc. Una dintre ele este o comandă de sus în jos transmisă ierarhic prin intermediul instituțiilor. Cealaltă este o forță de  schimbare, noutate și inovație, care este construită de jos în sus de la indivizi și încet acceptată și adoptată de către structurile sociale mai mari. O idee inovatoare nebunească a unui liber-cugetător de la marginea societății poate fi preluată de unii influențatori și răspândită viral prin mass-media până când devine o normă. Aceasta este o imagine de ansamblu simplistă, dar suficientă pentru a arăta mecanica de bază a schimbării sociale. Gânditorii liberi sunt acele persoane de la marginea societății care ,,gătesc” idei șocante și noi. Ei refuză să cedeze presiunilor instituționale de uniformitate și control. Forțele instituționale sunt acolo, în principal pentru a păstra status-quo-ul lor, stabilitatea sistemului social și identitatea sa, prin urmare, ele rezistă noutății și schimbării. Puterea liber-gânditorului pe de altă parte, se află în sfidarea în mod constant a acestei presiuni instituționale de a respecta regulile și normele acceptate de societate.

7.     Percepția ar trebui să fie modificată nu acceptată
Un alt instrument puternic din setul de instrumente ale liber-gânditorului este percepția, sau mai degrabă îndoiala și schimbarea acesteia. Filozofii au dezbătut natura percepției pe vârste. Există unii care susțin că percepția ne oferă o imagine fiabilă a modului în care realitatea noastră exterioară este și o alta susține că percepția este mult influențată și determinată de convingerile și cunoștințele noastre. Un exemplu clasic este percepția culorilor. Culoarea este doar o etichetă convențională. Ceea ce poate părea alb clar pentru tine, este doar unul dintr-o mare varietate de nuanțe pe care un eschimos inuit le percepe, care practic trăiește într-o lume albă. Ei pot diferenția într-o gamă largă de "alb" și chiar au cuvinte pentru a le descrie. Percepția este diferită și așa este realitatea lor.
Persoanele libere în gândire înțeleg că percepția este fixată și limitată de punctul nostru de vedere consensual al lumii. Totuși, în realitate, percepția nu trebuie să fie fixată; Aceasta poate fi modificată și schimbată. Nu este de mirare că mulți liber-cugetători se orientează către tradiții străvechi care au studiat și aprofundat percepția de milenii prin practici și discipline spirituale. Liber-cugetători celebri, cum ar fi Timotei O'Leary, Terence McKenna și Ram Dass îmi vin acum în minte.

   sursa : http://soulhiker.com/ 


     Drum drept spre Lumină !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rog comentariile sa se refere la subiectul articolului si fara cuvinte vulgare. Criticile sunt admise dar sa fie creative si spre schimbare pozitiva. Comentariile carcotasilor si postacilor platiti vor fi sterse. Acest blog nu este retea de socializare.