miercuri, 28 ianuarie 2015

George Orwell este mai actual decât oricând


George Orwell, în nuvela sa ,,1984” enunța așa-numita "gândire dublă", care descrie actul de a accepta simultan două convingeri reciproc contradictorii ca fiind corecte, de multe ori în contexte sociale diferite.

 "Războiul este pace", "Libertatea este sclavie" și "Ignoranța este putere" sunt exemple bune de gândire dublă. Deși contradictorii prin definiție, ambele sunt acceptate ca fiind corecte, simultan. "Libertatea este sclavie", acționează ca o descurajare subconștientă pentru oricine care ar putea lua în considerare căutarea libertății, în timp ce ultima parte din sloganul, "Ignoranța este putere", încurajează oamenii să accepte ca fapt tot ceea ce guvernele și societatea le spune, fără a-și utiliza gândirea rațională. Crede și nu întreba!

  Sloganul orwellian aplicat în societatea noastră
Chiar și în semi-democrația coruptă, ca a noastră, este greu de crezut că aceste paradoxuri, cum ar fi: "războiul este pace, libertatea este sclavie, ignoranța este putere" ar putea avea vreun sens - dar totuși au. Conceptul de "războiul este pace" este folosit astăzi de către Statele Unite ale Americii și NATO, atunci când se angajează în așa-numitele "războaie preventive". Termenul în sine este un paradox, pentru că nu se poate porni un război, în scopul de a preveni. Vedeți discursurile cretine ale lui Bush din timpul războiului din Irak. Termenii de război si pace erau folositi în acelasi context desemnând (în viziunea lui) acelasi lucru. Aliații mergeau la război pentru a aduce pacea…

De asemenea termenul de ,,victime colaterale” mi se pare o expresie lipsită de orice sentiment uman și lipsă de respect față de ființa umană. Așa au fost exterminați 1,5 milioane de civili în Irak, 300.000 în Siria, 500.000 în Afghanistan și exemplele pot continua. Acești ,,lideri” abordează doar gândirea distructivă în problematica prezentului.

 "Libertatea este sclavie" este temelia societății noastre globale, precum și cea mai mare și cea mai ignorată problemă a așa-numitei democrații. Toate ființele umane sunt, de fapt, "sclavi în valută", ceea ce înseamnă că ei trebuie să lucreze pentru a supraviețui (deși munca fizică ar fi putut fi eliminată până acum cu ajutorul tehnologiei), dar, în același timp, aproape toți cred cu tărie că sunt liberi. Îi îndemn pe toți cei care se consideră liberi, să nu mai plătească impozitele pentru bunurile deja "deținute" (de exemplu: casă, mașină, terenuri, rate la bănci, facturi la utilități, etc.) și să vedeți ce se întâmplă. Mai mult decât atât, dacă cineva susține că acest sistem capitalist este malefic și a dus doar la îmbogățirea a 1% din omenire în timp ce 1/3 trăiesc la limita sărăciei și trebuie schimbat este considerat nebun sau chiar terorist.
Actualul sistem politic ne dă iluzia că noi alegem, dar defapt câștigă unul dintre cei propuși de partide (care sunt o adunătură de mediocrii, incapabili, imorali, frustrati și corupti) care este gata să vândă corporațiilor propria țară. In școli, la toate nivele ne sunt băgate pe gât ideile că acest sistem este cel mai bun din istoria omenirii și trebuie să-l acceptăm și să mergem mai departe.

Nu dragilor, acest sistem trebuie oprit și înlocuit cu unul în care ființa umană, alături de celelalte ființe de pe planetă și nevoile lor să ocupe un loc central, nu profitul corporațiilor. Dacă nu facem asta cât mai rapid, civilizatia umană este în pericol de extincție.

În cele din urmă, puterea dată de ignoranță este foarte încurajată în societatea noastră: nu pune la îndoială autoritatea, legile, instituțiile, manualele școlare, istoria oficială, mijloacele principale mass-media sau principalele comunități științifice. Toate acestea ne spun ce și cum trebuie să credem realitatea actuală. Ele ne spun cum să ne îmbrăcăm, ce să mâncăm, cum să ne educăm copiii, etc.
Orice abatere de la norma socială acceptată este rapid corectată de către societate, cu ajutorul unor indivizi ce cred în acest sistem și-l sustin. Suntem amândoi prizonieri și gardianul și cel închis, trebuie să conștientizăm și să conlucrăm pentru a iesi din asta. Dacă nu suntem conștienți de toate astea, suntem toți subiecți concepuți cu grijă prin programare mentală, îndoctrinare și de spălare a creierului, de la naștere până la moarte. 


Avem puterea și datoria de a ieși din această cușcă și să ne luăm zborul spre dimensiuni mai înalte, dar nu înainte de a creea aici, pe Pământ, o societate umanistă, abundentă, echilibrată, plină de iubire și compasiune.

    Video ,,Sclavia si cele opt cortine” , subt. RO : 


        si ,,Sclavia Noii Dezordini Mondiale” : 


                        Drum drept spre Lumină ! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rog comentariile sa se refere la subiectul articolului si fara cuvinte vulgare. Criticile sunt admise dar sa fie creative si spre schimbare pozitiva. Comentariile carcotasilor si postacilor platiti vor fi sterse. Acest blog nu este retea de socializare.