vineri, 28 martie 2014

Proiectul VENUS – o alternativa viabila de constructie a unei noi civilizatii
Proiectul Venus este o organizație care propune un plan fezabil de acțiune pentru schimbarea socială, unul care funcționează spre o civilizație globală pașnică și durabilă. Acesta prezintă o alternativă la actuala stare economico-sociala care nu poate duce decat la un colaps civilizational rapid si regretabil.
 Activitatea acestui proiect se desfasoara intr-un Centru de Cercetare de 21,5 hectare situat în Venus, Florida, iar initiatorul si liderul acestuia este inginerul, cercetatorul, inventatorul si viitorologul Jacque Fresco.
Atunci când luam in considerare enormitatea provocărilor cu care se confruntă societatea de astăzi, putem concluziona cu siguranță că timpul a așteptat prea mult pentru noi, pentru a reexamina valorile noastre și de a reflecta asupra  unor probleme și ipoteze pe care le avem ca societate. Aceasta auto-analiză ar pune sub semnul întrebării însăși natura a ceea ce înseamnă să fii om, ce înseamnă a fi un membru al unei "civilizații", și ce alegeri putem face azi pentru a asigura un viitor prosper pentru toți oamenii din lume.
În prezent, am rămas cu foarte puține alternative. Răspunsurile de ieri nu mai sunt relevante. Fie vom continua așa cum am fost cu obiceiurile noastre demodate sociale și sabloanele de gândire obtuze, caz în care viitorul nostru va fi amenințat, sau se poate aplica un set mai adecvat de valori, care sunt relevante pentru o societate emergenta.
Experiența ne spune că comportamentul uman poate fi modificat, fie spre activitate constructivă fie spre una distructivă, cum din pacate este orientata in prezent. Proiectul Venus are ca tel direcționarea tehnologiei și resurselor noastre pozitiv, pentru a beneficia la maximum oamenii și planeta, căutând noi modalități de gândire și de viață, care accentuează potențialul vast al spiritului uman. Avem instrumentele la îndemână pentru a proiecta și construi un viitor care este demn de potențialul uman.
Proiectul Venus prezintă o nouă direcție îndrăzneață pentru umanitate care implică nimic mai puțin decât reproiectarea totala a culturii noastre. Ceea ce urmează nu este o încercare de a prezice ce se va face, doar ceea ce se poate face. Responsabilitatea pentru viitorul nostru este în mâinile noastre, și depinde de deciziile pe care le luăm astăzi. Cea mai mare resursă care este disponibilă în prezent este propria noastră ingeniozitate.

În timp ce reformatorii sociali și grupurile de reflecție formulează strategii care tratează doar simptomele superficial, fără a atinge funcționarea socială de bază, Proiectul Venus abordează aceste probleme oarecum diferit. Simțim că nu putem elimina aceste probleme în cadrul sistemului politic și monetar actual. Ar fi nevoie de prea mulți ani pentru a realiza orice schimbare semnificativă. Cel mai probabil că vor fi diluate și subțiate în așa măsură incat modificările vor fi imperceptibile.
Proiectul Venus pledează pentru o viziune alternativă, pentru o nouă civilizație durabilă, deosebita de orice sistem social dinainte. Deși această descriere este foarte condensata, se bazează pe ani de studiu și de cercetare experimentala a mulți, mulți oameni din mai multe discipline științifice.
Noi propunem o abordare nouă, holistică - una care este dedicata preocupărilor umane și de mediu. Este o viziune extinsa spre un viitor luminos mai bun, unul care este potrivit pentru vremurile în care trăim, atât practice, cât și fezabile pentru un viitor pozitiv al tuturor oamenilor de pe planeta.
Proiectul Venus solicită o abordare directă la reproiectarea unei culturi, în care inadvertențele vechi de război, sărăcie, foamete, datorii, degradarea mediului și suferințele umane inutile sunt privite nu doar ca evitabile, dar cu totul inacceptabil.
Una din premisele de bază ale Proiectului Venus este că lucrăm având toate resursele planetei ca moștenire comună a tuturor oamenilor din lume. Orice mai puțin va duce pur și simplu la o continuare a aceluiași catalog de probleme inerente ca în sistemul actual.

De-a lungul istoriei, schimbarea a fost lentă. Grupuri succesive de lideri incompetenți au înlocuit pe cei care i-au precedat, dar problemele sociale și economice care stau la baza raman, deoarece sistemul de valori de bază a mers nealterat. Problemele cu care ne confruntăm in ziua de azi nu pot fi rezolvate politic sau financiar, deoarece acestea sunt de natură tehnică. Nu pot fi suficienti doar banii pentru a plăti schimbările necesare, dar sunt mai mult decât suficiente resursele. Acesta este motivul pentru care Proiectul Venus pledează pentru trecerea de la o societate bazata pe bani la realizarea unei economii globale bazate pe resurse.
Ne dăm seama ca pentru a face trecerea de la cultura noastră actuală, care este incompetenta politic, orientata spre deficit și învechita, la această societate nouă mai umană, va necesita un salt cuantic atât în ​​gândire cat si in acțiune.

Un sistem monetar invechit
Sistemul bazat pe bani a evoluat cu secole în urmă. Toate sistemele din lume economice - socialism, comunism, fascism, și chiar sistemul laudatei libere inițiative - perpetuează stratificarea socială, elitismul, naționalismul, rasismul și, este bazată în primul rând pe inegalitate economică. Atâta timp cât un sistem social folosește banii sau barter, oamenii și națiunile vor încerca să se mențină pe muchia economica competitiva sau, în cazul în care nu pot face acest lucru prin intermediul comerțului o vor face prin intervenție militară. Noi încă utilizam aceleași metode demodate.

Sistemul nostru monetar actual nu este capabil să asigure un standard ridicat de trai pentru toată lumea, și nici nu poate asigura protecția mediului înconjurător deoarece motivul major este profitul. Strategii, cum ar fi reduceri de personal dumpingul toxic si cresterea marjei de profit nu rezolva problema. Odată cu apariția automatizarii, ciberneticii si inteligenței artificiale, va exista un inlocuitor tot mai mare al oamenilor de catre mașini. Ca rezultat, mai puține persoane vor putea să achiziționeze bunuri și servicii, chiar dacă capacitatea noastră de a produce o abundență va continua să existe.
Sistemele noastre actuale, demodate politic și economic sunt în imposibilitatea de a aplica beneficiile reale ale tehnologiei de azi inovatoare, pentru a realiza cel mai mare bine pentru toți oamenii, și pentru a depăși inechitățile impuse. Tehnologia noastră a evoluat rapid iar modelele noastre sociale au rămas relativ statice. Cu alte cuvinte, schimbarea culturală nu a ținut pasul cu schimbările tehnologice. Avem acum mijloacele de a produce bunuri și servicii din abundență pentru toată lumea.

Din păcate, astăzi, știința și tehnologia au fost deturnate de la realizarea celui mai mare bine pentru motive de interes propriu și câștig monetare prin intermediul uzurii morale planificate, uneori menționate ca retragerea conștientă a eficienței. De exemplu, Departamentul Agriculturii din SUA, a cărui funcție este prezumat a fi efectuarea de cercetări în modalități de realizare a recoltelor mai mari per acru, plateste de fapt, fermierii pentru a nu produce la capacitate totala, completa. Un alt exemplu este fabricarea automobilelor cu piese care din proiectare sunt destinate ca la 2, 3 sau 4 ani sa cedeze si sa trebuiasca sa fie inlocuite, asta creind o mare risipa de materiale. Sistemul monetar tinde să frâneze aplicarea acestor metode care știm că ar servi cel mai bine intereselor oamenilor și mediului.
Intr-un sistem monetar, puterea de cumparare nu este legata de capacitatea noastra de a produce bunuri si servicii.
De exemplu, în timpul unei depresii economice, există computere și DVD-uri pe rafturile magazinelor și automobile în loturi, dar cei mai mulți oameni nu au puterea de cumpărare pentru a le cumpăra. Pământul este în continuare același loc, sunt doar regulile jocului care sunt învechite și care creeaza frustrari, lipsuri și suferința umana inutila.
Acest sistem monetar a fost dezvoltat cu ani în urmă ca un dispozitiv pentru a controla comportamentul uman într-un mediu cu resurse limitate. Astăzi, banii sunt folositi pentru a reglementa economia nu în beneficiul populației generale, ci pentru cei care controlează bogăția financiară a națiunilor.


Economia bazata pe resurse
Toate sistemele socio-economice, indiferent de filosofia politică, credințe religioase, sau obiceiuri sociale, în cele din urmă depind de resursele naturale, de exemplu, aer curat și apă, teren arabil și tehnologie precum si de personal pentru a menține un standard ridicat de trai necesar.
Simplu spus, o economie bazată pe resurse utilizează resursele existente, mai degrabă decât bani și oferă o metodă echitabilă de distribuire a acestor resurse în modul cel mai eficient pentru întreaga populație. Este un sistem în care toate bunurile și serviciile sunt disponibile, fără utilizarea de bani, credite, barter, sau orice altă formă de datorii sau servitute.
Pământul este abundent cu resurse abundente; azi practica noastră de raționare a resurselor prin metode monetare este irelevantă și contraproductivă pentru supraviețuirea noastră. Societatea modernă are acces la tehnologii extrem de avansate și pot fabrica hrana, îmbrăcăminte, locuințe, îngrijire medicală, un sistem de învățământ relevant, și de a dezvolta o sursă nelimitată de surse regenerabile, de energie nepoluanta, cum ar fi geotermală, solară, eoliană, a mareelor​​, etc. Acum este posibil ca toata lumea sa aiba si sa se bucure de un standard foarte ridicat de trai, cu toate facilitățile pe care o civilizație prosperă le poate oferi. Acest lucru poate fi realizat prin aplicarea inteligentă și umană a științei și tehnologiei.
Pentru a înțelege mai bine sensul unei economii bazate pe resurse, sa luam în considerare acest lucru: dacă toți banii din lume au fost distrusi, la fel de mult ca și solul vegetal, fabrici, și alte resurse au fost lăsate intacte, am putea construi ceva ce ne-am alege pentru a construi și sa îndeplinim orice oamenii ar avea nevoie. Nu de bani au oamenii nevoie, ci mai degrabă de acces liber la necesitățile vieții. Într-o economie bazată pe resurse, banii ar fi irelevanti. Tot ce ar fi necesar sunt resursele și procesul de fabricație și de distribuție al produselor.
Când educația și resursele sunt puse la dispoziția tuturor oamenilor, fără o etichetă de preț, nu ar mai exista nici o limită a potențialului uman. Deși acest lucru este greu de imaginat, chiar și cele mai bogate persoane de astăzi ar trai mult mai bine într-o societate bazată pe resurse așa cum a propus Proiectul Venus. Astăzi, clasele de mijloc trăiesc mai bine decât regii de odinioară. Într-o economie bazată pe resurse toată lumea ar trăi mai bine decât cei mai bogați de azi.

Într-o societate bazată pe resurse, măsura succesului se va baza pe împlinirea cuiva prin preocupările individuale, mai degrabă decât achiziționarea de avere, proprietăți și putere.

Alegerea este a noastra
Comportamentul uman este supus acelorași legi ca orice alt fenomen natural. Obiceiurile noastre, comportamentele și valorile sunt produse secundare ale culturii noastre. Nimeni nu se naște cu lăcomie, prejudecăți, habotnicie, patriotism sau ură, toate acestea sunt modele de comportament învățate. Daca mediul este unul nealterat, aceasta se reflecta intr-un comportament similar.
Astăzi, o mare parte din tehnologia necesară pentru a crea Economia Globala Bazata pe Resurse există. Dacă alegem să ne conformam in continuare economiei bazate pe bani si profit, cu limitările prezentului, atunci este foarte probabil că vom continua să trăim rezultatele inevitabile: război, sărăcie, foamete, depravare, crimă, ignoranță, stress, frică, și inegalitate. Pe de altă parte, dacă vom îmbrățișa conceptul de economie bazată pe resurse la nivel mondial, sa aflam mai multe despre ea și împărtăși înțelegerea ei cu prietenii noștri, acest lucru va ajuta omenirea să evolueze din starea sa actuală.
       
   Voi mai publica articole despre acest proiect, promit……
  
  Video despre Proiectul Venus cu subtitrare in lb.romana ( accesati de pe google      chrome ) aici :

        
          sursa : http://www.thevenusproject.com/
    
                Drum drept spre Lumina !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rog comentariile sa se refere la subiectul articolului si fara cuvinte vulgare. Criticile sunt admise dar sa fie creative si spre schimbare pozitiva. Comentariile carcotasilor si postacilor platiti vor fi sterse. Acest blog nu este retea de socializare.