duminică, 3 noiembrie 2013

Pământul nu aparţine omului. Omul aparţine pământului


      Mesajul indienilor nativi din America adresat presedintelui Abraham Lincoln

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Abraham Lincoln
(1809-1865), a făcut oferta, în anul 1854, ca statul să cumpere o mare parte din teritoriul indian, iar poporului indian i-a fost promisă o rezervaţie. La această ofertă a primit un răspuns din partea căpeteniei Seatle. 


Această scrisoare se numără printre cele mai frumoase şi mai profunde gânduri care au fost rostite vreodată despre mediul înconjurător al omului. Scrisoarea este trimisă tuturor ţărilor lumii, cu prilejul Zilei mondiale a Mediului, 5 iunie, de către UNEP,iar oraşul SEATLE
 şi-a primit numele după această căpetenie.  
      Iata scrisoarea :

 " Când marele şef Alb din Washington îşi trimite glasul că doreşte să cumpere pământul nostru ne cere prea mult… 

Cum se poate vinde sau cumpăra asa ceva,cerul şi căldura pământului? Aşa ceva ne este cu totul străin. Noi nu suntem proprietarii prospeţimii aerului şi limpezimii apei… Fiecare părticică a acestui pământ e sfânt pentru poporul meu. Fiecare ac strălucitor de pin, fiecare bob de nisip din vadul râului, fiecare mică negură din întunecimea pădurii, sunt sfinte.

In gândurile şi viaţa poporului meu, suntem parte a pământului şi el e parte din noi. Ierburile mirositoare ne sunt surori. Cerbul,armăsarul, vulturul cel mare ne sunt fraţi. Culmile stâncoase, păşunile suculente,trupul învelit în căldură al poney-ului şi omul, toate aparţin aceleiaşi familii.
 Această apă strălucitoare ce curge prin torente şi râuri, nu este numai apă, ci şi sângele strămoşilor noştri.


Dacă vă vindem pământul, trebuie să ştiţi că e sfânt. Că fiecare reflectare din lacul limpede vorbeşte despre întâmplări şi amintiri din viaţa poporului meu. Murmurul apei e glasul tatălui-tatălui meu. Râurile ne sunt fraţi, ne sting setea. Râurile poartă canoele noastre. Ne hrănesc  copiii.
 
Dacă vă vindem pământul, trebuie să vă amintiţi şi să
învăţaţi copiii voştri că râurile sunt fraţii noştri şi ai voştri. De aceea va trebui să oferiţi râului bunătatea pe care nu aţi oferit-o fratelui. Ştim că omul alb nu ne înţelege.Pentru el un pământ e la fel ca şi oricare altul… Faţă de pământul-mamă şi fratele-cer se poartă ca faţă de lucruri care se pot cumpăra, prăda, vinde ca vitele sau podoabă strălucitoare. 

Lăcomia lui va distruge pământul şi va lăsa în urmă pustiu. Nu ştiu... Modul nostru de viaţă se deosebeşte de al vostru. Numai privind la oraşele voastre, pe omul roşu îl dor ochii. În oraşele omului alb nu există un colţişor de linişte. Nu există loc în care să se audă deschiderea frunzelor primăvara sau tremuratul aripii musculiţei. Cea mai mare comoară a omului roşu este aerul. Omul alb parcă nici nu observă aerul pe care îl respiră. Ca unul care e  de multă vreme muribund, e imun la duhoare. Dacă vă vindem pământul trebuie să vă amintiţi că aerul ne este preţios. Că aerul îşi împarte 
 spiritul cu întreaga viaţă pe care o întreţine. Vîntul care i-a dat bunicului meu primul suflu va primi şi ultima lui răsuflare. Dacă vă vindem pământul trebuie să-l păziţi ca pe ceva sfânt. Ca pe un loc în
 care şi omul alb va putea să inspire aerul îndulcit cu mireasma florilor. Vom examina oferta voastră de a ne cumpăra pământul. Dacă vom decide să fim de acord,vă vom pretinde să îndepliniţi următoarea condiţie: 

Omul alb va trebui să se poarte faţă de  animalele acestui pământ, ca faţă de fraţii săi.
Ce este omul, fără animale?
 Dacă animalele ar dispărea omul ar muri de marea insingurare a spiritului. Tot ceea ce li se întâmplă animalelor, curând i se va intâmpla şi omului. În lume totul se leagă. Va trebui să vă învăţaţi copiii că sub tălpile lor este cenuşa strămoşilor noştri. Pentru ca să respectaţi pământul, le veţi spune că pământul lor este bogat prin viaţa străbunilor noştri.
 Va trebui să vă învăţaţi copiii, aşa cum îi învăţăm noi pe ai noştri, că pământul ne e mamă. Ce păţeşte pământul, păţesc şi copiii lui. Dacă omul scuipă pe pământ, se scuipă pe sine însuşi.
 Pământul nu aparţine omului. Omul aparţine pământului".

  Motiv de reflectie profunda....,suntem fiinte de lumina care am venit, aici sa experimentam si cunoaste direct Creatia...nimic nu ne apartine si-n acelasi timp intreaga planeta cu tot ce exista pe ea a fost pusa la dispozitia tuturor in mod egal fara discriminari, pentru evolutia noastra spirituala.....
Nimeni nu are drepturi in plus..

  Drum drept spre Lumina !!

2 comentarii:

  1. Pacat ca nu avem si noi un "sef indian" care sa scrie astfel de scrisori guvernantilor Romaniei,care nu vand tara, doar o... "concesioneaza"!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai de graba reaincarnarea lui Vlad Tepes, cred ca ar fi bun pentru nulitatile corupte din fruntea Romaniei...

    RăspundețiȘtergere

Va rog comentariile sa se refere la subiectul articolului si fara cuvinte vulgare. Criticile sunt admise dar sa fie creative si spre schimbare pozitiva. Comentariile carcotasilor si postacilor platiti vor fi sterse. Acest blog nu este retea de socializare.