sâmbătă, 26 martie 2016

De ce nu ar trebui să beți lapte


  Știm, cu toții, dintotdeauna, că laptele reprezintă, simplu sau prelucrat sub forma unor diferite sortimente de lactate, un aliment de bază, indispensabil, obligatoriu și esențial. Pentru creștere, pentru calciu, pentru oase, pentru proteine. Practic, pentru sănătatea și însăși viața noastră. Ne este băgată pe gât imaginea văcuței fericite care ne oferă cu dragoste lăpticul ei pentru a crește noi mari, frumoși și sănătoși. Astfel, în orice magazin (supermarket sau hipermarket) raionul de lactate este cel mai întins ca suprafață și cel mai bine aprovizionat. Ați observat lucrul acesta? Poate că da, poate că nu. Nici nu este atât de important. Ceea ce este de luat în seamă este că există pe lume și o altă perspectivă asupra lactatelor. Una nu atât de roz ca cea cu care suntem, sistematic, intoxicați.
Cu convingerea că cititorii acestui blog sunt oameni inteligenți și cu mintea deschisă, dornici să-și îmbunătățească starea de sănătate și să-și corecteze greșelile de alimentație, vă ofer astăzi 10 motive pentru care nu ar trebui să beți lapte:


  1. Laptele este doar pentru sugari. Omul e singura ființă care bea laptele altui mamifer și, în plus, face acest lucru după înțărcare. Sigur ca avem de-a face și cu o excepție: câinii și pisicile beau laptele cu care îi hrănim noi, oamenii.  Este lesne de înțeles, totuși, că pisicile și câinii nu au rațiunea pe care o avem noi. Câinii și pisicile sunt animale domesticite, îndopate de noi cu tot felul de alimente nepotrivite, după bunul nostru plac și după cum consideram noi ca este bine. Orice om care are câine sau pisică știe cât de rău face laptele, aproape instantaneu, animalului său. De altfel, orice medic veterinar interzice hrănirea câinilor și pisicilor cu lapte. Astfel că repet: într-un mediu natural, firesc și nepervertit din exterior, toate mamiferele beau doar lapte matern și doar până la înțărcare.
Este de-a dreptul nefiresc ca oameni maturi, în toată firea, să bea lăptic ca bebelușii. Pe lângă ridicolul evident al situației există și temeiul fiziologic pentru care laptele nu este bun pentru adulți. Pentru ca lactoza din lapte să fie digerată este nevoie ca organismul să producă o enzimă care se numește lactază. Aceasta, însă, dispare aproape complet după primii ani de viață ai copilului. De aceea, laptele este greu digerabil și, în consecință, total nepotrivit consumului de către oamenii adulți. În plus, laptele cel mai des consumat este cel de vacă, acesta fiind cel mai îndepărtat din punct de vedere al compoziției de cel uman, cel mai greu digerabil și cel mai dăunător pentru oameni.

“Oamenii nu au nevoi nutriționale pentru laptele animal”, susține Walter Willett, unul dintre cei mai mari nutriționiști ai lumii. De reținut este faptul că acesta și-a petrecut copilăria la o fermă și nici măcar nu este vegetarian. Aceasta este, însă, concluzia lui de savant de renume mondial la Harvard School of Public Health. Desigur că nu poate fi vorba de niciun fel de nevoi nutriționale, din moment ce obiceiul de a consuma laptele animalelor și de a fabrica tot felul de alte produse din el, este unul foarte tânăr (de doar 10.000 de ani), raportat la istoria evolutivă de câteva milioane de ani a ființei umane.

  2. Laptele este cancerigen. Un studiu realizat de specialiștii de la Harvard a ajuns la concluzia ca laptele este cancerigen, în special din cauza estrogenului, hormon pe care acesta îl conține într-o cantitate foarte mare. Studiul a comparat rata cancerului și modul de alimentație din 42 de tari ale lumii. Concluzia a fost că în țările unde se consumă mai multe lactate rata cancerului testicular este mai mare. De asemenea, un alt studiu, realizat tot de oamenii de știința de la Harvard, a ajuns la concluzia ca există o legătură directă între cancerul ovarian și consumul de lapte, iar alte studii similare demonstrează legătura intre lapte și alte forme de cancer (de prostată, de sân).

  3. Laptele extrage calciul din oase. Da, ați citit bine! Mult lăudatul lapte, fără de care nu putem, chipurile, să trăim datorită calciului pe care îl conține, ne scoate, în realitate, din oase acest prețios mineral. Pare greu de crezut, nu-i așa? Există o explicație. Calciul are un puternic efect anti-acidifiant, iar a combate efectele negative ale acidității provocate de lapte și a se reechilibra (alcaliniza), organismul folosește calciul existent în oase. Iată ce simplu e! Toată povestea asta halucinantă cu calciul pe care ni l-ar da noua laptele nu este altceva decât un mit fabricat și răspândit de industria mondială a lactatelor.

Dr. John McDougall, autorul unui studiu pe aceasta temă, susține că „mitul conform căruia osteoporoza este cauzată de lipsa de calciu a fost creat în scopul de a vinde produse lactate și suplimente de calciu. Femeile americane sunt printre cele mai mari consumatoare de calciu din lume și totuși au una dintre cele mai mari incidențe de osteoporoză de pe planetă. Iar consumarea unei cantități și mai mari de produse lactate și suplimente de calciu nu va schimba aceasta situație”.
Nu trebuie însă să ne panicăm. Desigur ca avem nevoie de calciu și, din fericire, există multe surse, altele în afara laptelui, care să ni-l ofere. Susanul, spre exemplu, conține de 4 ori mai mult calciu decât laptele. Și, în plus, acesta, spre deosebire de cel din lapte, este asimilabil în totalitate de către organism. Alte surse bogate în calciu sunt: nucile, migdalele, semințele, spanacul, brocoli, varza, fructele, algele și multe altele.

  4. Laptele provoacă alte numeroase boli: afecțiuni ale stomacului și colonului, inflamații și dureri ale articulațiilor, artrita, acnee, anemie, alergii, obezitate, boli cardio-vasculare, diabet, afecțiuni ale pielii, celulită.
  5. Laptele conține hormoni, dioxină, analgezice și antibiotice. Dioxina este una dintre cele mai toxice substanțe din lume, iar hormonii, antibioticele și analgezicele cu care sunt îndopate, în cantități mari, animalele au efecte devastatoare, de multe ori ireversibile, asupra organismului uman.
  6. Laptele conține puroi provenit din ugerele vacilor. În sistemul industrial, vacile sunt mulse cu niște aparate metalice, care rănesc și infectează ugerele. Astfel, în lapte ajunge o bună cantitate de puroi care, din păcate va ajunge să fie ingerat, mai târziu, de consumatori.
  7. Laptele provoacă dependență. Laptele are, din cauza compoziției, un efect similar morfinei, creând o dependență foarte puternică. Poate că pare greu de crezut, dar gândiți-vă că foarte mulți oameni declară că nu ar putea renunța, pentru nimic în lume, la lactate. Această dependență, la fel ca toate celelalte, dăunează organismului uman pe termen lung.
  8. Laptele de pe piață nici măcar nu este lapte. O mare parte din laptele din comerț este falsificat. El conține apă, untură de porc, seu, uleiuri vegetale hidrogenate, aditivi, lapte praf, faină de grâu, sare, faină de oase.
  9. Există alternative mult mai bune, mai firești și mai sănătoase. Laptele vegetal (de migdale, de cocos, de susan sau de cânepă) este foarte sănătos, hrănitor și chiar mai gustos. În plus, din caju sau din nuci braziliene se poate face o “brânză” foarte bună.
  10. Laptele este rezultatul uneia dintre cele mai crude și inumane forme de exploatare a animalelor. Știu că există oameni care cred că vacilor li se face un bine atunci când sunt mulse. Din păcate, lucrurile nu stau deloc în felul acesta. În realitate, vaca dă lapte atunci când alăptează. Sau când ar trebui să alăpteze, dar nu mai are pe cine, pentru că vițelul îi este răpit după doar câteva zile. Ar fi bine ca noi, oamenii, să ne punem propriilor porniri barbare, lipsite de umanitate, anumite limite. Iar această formă de exploatare a animalelor, total inutilă, este deja cam prea mult. Voi ce credeți?

       Sursa : http://nick-teodorescu.eu/

7 comentarii:

  1. Ce mai stiti, daca stiti si se poate spune, despre cei de la Galactis?

    RăspundețiȘtergere
  2. Cititicartea intitulata"STUDIUL CHINA"SI VA VE-TI CONVINGE!

    RăspundețiȘtergere
  3. articolul este valabil doar in cazul in care laptele este fiert si atunci survin marea parte a problemelor din acest articol..
    chiar si crud, laptele nu se bea precum apa pt ca el contine o enzima care in contact cu sucul gastric dezvolta o reactie agresiva, de unde si colicile la cei sensibili cu stomacul, in general la copii sau batrani.
    daca a-ti obesrvat, bebelusii nu beau lapte, ci il sug, astfel ca acea enzima hranitoare se absoarbe la nivelul gurii, acolo unde se absorb de fapt marea parte a lucrurilor esentiale continute in hrana noastra (si doar un procent mic raman a fi procesate in tractul digestiv).
    chinezii batrani aveau o vorba.. "mancarea se bea si bautura se mananca".. adica totul se mesteca incet si fara graba, atat solidele cat si lichidele, pana elementele esentiale sunt absorbite la acest nivel esential de absortie a elementelor nutritive pt corp.. adica pana cand gustul/aroma alimentului se estompeaza la nivelul papilelor gustative.
    lumea actuala nu prea mai stie sa se hraneasca, poate doar sa manance si in special FAST.. ca in vremurile astea nu mai avem timp pt noi insine.
    parerea mea este ca toate cele lasate de creator sunt bune sa ne fie hrana, atata timp cat nu intelegem a consuma fabricantul in locul produsului si sa intelegem ca a manca nu e tot una cu a te hranii, caci degeaba mancam (ingeram) volum mare de inutilitati cand te poti hranii cu mult mai putin dar esential pt organismul tau care este viu si asteapta sa primeasca informatie vie drept hrana.. precum si importanta atitudinii din timpul mesei care este esentiala pt a hranii si sufletul, caci omul nu este doar un aspect fizic.. asa ca e importanta si aranjarea hranei, culoriile, aromele, atitudinea omului, acestea fiind hrana pt suflet.
    si sa nu uitam ca atitudinea omului este probabil cea mai importanta in aceasta ecuatie.. a manca cu bucurie, a binecuvanta hrana, aduce o vibratie specifica in fiinta omului astfel ca, chiar daca mancam inutilitati, totul este asimilat, transformat si eliminat fara probleme.
    si sa ne amintim cum pieile rosii cereau voie spiritului bizonului pt a-i puteau vana.. si isi cereau iertare bizonului ucis cand isi hraneau trupurile cu carnea lor, binecuvantand-o..
    sau cum se mai spune.. mai important decat ceea ce bagam in gura e ceea ce scoatem din ea (in timp ce bagam :) ), asa ca bucurati-va de hrana voastra si hrana sa va fie bucurie, spune asta unul din propria lui experienta, unul care a baut lapte mai bine de 20 si .. de ani, nefiert evident.. si pt asta ma bucur sa locuiesc intr-o zona unde inca mai exista oameni care isi cresc vacile cu pasiune si le vorbesc ca unor prieteni de nadejdie atunci cand le mulg si le ingrijesc cu dragoste..
    iar asta face diferenta!!!

    restul e doar hrana pt minte.. mai mult sau mai putin calitativa sau inspirationala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Citeste cartea "STUDIUL CHINA" si scrie apoi ce crezi.Vacile din ziua de azi nu mai sunt ce ai stiut de la bunici. Toate animalele sunt pline de hormoni de crestere si pentru a da productii record.Cunosc cazuri de tarani simpli care aplica ,,metodele stiintifice,, de acaugare in hrana animalelor hormoni de crestere . Restul sunt povesti, privind ,,oameni care isi cresc vacile cu pasiune si le vorbesc ca unor prieteni de nadejdie atunci cand le mulg si le ingrijesc cu dragoste.. ,, . Nu ai trait la tara !

      Ștergere
  4. P.S. si evident ca NU m-am referit la laptele din comert, pe care eu nu-l consider lapte, singura lui legatura cu laptele e doar cuvantul "lapte" regasit pe ambalaj..
    diferenta asta o poti face doar daca ai posibilitatea comparatiei cu un lapte de vaca adevarat.. recomandat unul proaspat muuls.. dulce, caldut.. savurat incet.. mmmm, pe asta il numesc eu Lapte :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Aici trebuie sa ai situatie materiala mai buna ca sa poti sa mananci toate semintele si vreascurile astea

    RăspundețiȘtergere

Va rog comentariile sa se refere la subiectul articolului si fara cuvinte vulgare. Criticile sunt admise dar sa fie creative si spre schimbare pozitiva. Comentariile carcotasilor si postacilor platiti vor fi sterse. Acest blog nu este retea de socializare.